Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Työntekijöiden ääni kuuluviin …

Uutinen

Työntekijöiden ääni kuuluviin Euroopassa

Pekka Ristelä

Suomessa saatiin viime viikolla aikaan raamisopimus, joka tuo niin työntekijöille kuin työnantajillekin turvaa maailmantalouden epävakauden keskellä.

Samaan aikaan eri puolilta Eurooppaa tulee aivan toisenlaisia viestejä. Liettuassa hallitus on heikentämässä irtisanomissuojaa ja pidentämässä työaikoja. Unkarin hallitus purkaa työntekijöiden oikeuksia ja kolmikantaisen yhteistyön rakenteita. Kreikassa ammattiliitot vastustavat palkkojen ja sopimusoikeuksien leikkauksia yleislakolla.

&#;8211 Työntekijöiden kohtaamat etujen ja oikeuksien heikennykset eri Euroopan maissa eivät ole vain heidän asiansa. Huonot uutiset kertovat yhteisistä eurooppalaisista ongelmista. Siksi niitä on syytä pitää hälyttävinä myös meillä Suomessa, sanoo SAK:n kansainvälisten asioiden asiantuntija Pekka Ristelä blogikirjoituksessaan SAK:n Uusi kulma -blogissa.

Kestämätön työmarkkinapolitiikka vaarantaa EU:n vakauden

Eurokriisin myötä on tehty selväksi, että huonosti hoidettu talouspolitiikka yhdessä euromaassa vaarantaa koko alueen vakauden – myös Suomen. Ristelän mielestä pitäisikin puhua myös kestämättömästä työmarkkinapolitiikasta.

– Hallitukset eri puolilla Eurooppaa eivät päädy samansuuntaisiin työntekijöitä kurittaviin ratkaisuihin sattumalta, vaan esimerkiksi Kreikassa Euroopan komissio, Euroopan keskuspankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto ovat vaatineet työehtosopimusten suojan heikentämistä.

Kun EU-maille nyt ollaan rakentamassa entistä tiiviimpiä talouspolitiikan raameja, unionin sopimuspöytiin on syytä viedä vaativat terveiset Suomen raamisopimuksen tekijöiltä. Ilman ammattiliittojen vahvaa panosta ja työntekijöiden hyväksyntää talouden tervehdyttäminen ei onnistu.

Lue Pekka Ristelän koko blogikirjoitus.