Työnantajilta työajan pidentämisesityksiä Saksassa
Saksassa seuraavan tes-kierroksen valmistelua kuumentavat työnantajaleiristä tehdyt esitykset, joiden mukaan työaikoja tulisi pidentää vastikkeettomasti. Ensimmäisenä asialla oli viestintäteollisuuden liiton bvdm:n toimitusjohtaja Thomas Mayer. Hän ehdotti, että viikoittainen työaika voitaisiin venyttää 35 tunnista aina 40 tuntiin asti ilman vastaavaa korvausta.
Lisäksi Mayer esitti palaamista vakituiseen lauantaityöhön sekä vuorotyöläisten ja vanhempien ylimääräisten vapaapäivien perumista. Kirjatyöntekijöitä organisoivan ammattiliitto ver.di:n varapuheenjohtaja Frank Werneke tyrmäsi suoralta kädeltä Mayerin aloitteet ja varoitti ”padon murtumisesta”.
Metalliteollisuuden liiton puheenjohtaja Martin Kannegiesser on puolestaan ehdottanut 35-tuntisen työviikon avaamista ”ylöspäin”. Nykyisen sopimuksen mukaan 18 prosenttia yrityksen henkilöstöstä voi tehdä 40-tuntisia työviikkoja, mutta työaika joustaa myös toiseen suuntaan. Heikon kysynnän tilanteissa voidaan soveltaa 30-tuntisia työviikkoja, jotta irtisanomisilta vältyttäisiin. Metallityöläisten liiton IG Metallin puheenjohtaja Jürgen Peters luonnehtii ajatuksia paluusta 40-tuntiseen työviikkoon ”tes-kamppailun räjähdysaineena”. Sopimusta 35-tuntisesta työviikosta ei ole irtisanottu, ja IG Metall on valmis rajoittamaan tes-neuvottelut koskemaan pelkästään palkankorotuksia.
Työnantajien keskusjärjestön BDA:n (www.bda-online.de) toimitusjohtaja Reinhard Göhner kehottaa seuraamaan kemianteollisuuden esimerkkiä. Normaalityöviikko on 37,5-tuntinen, mutta sitä voidaan pidentää tai lyhentää 2,5 tuntia. Kemiantyöläisten ammattiliiton IG BCE:n tiedotuspäällikkö Berthold Huber muistuttaa, että työajan muutokset vaikuttavat vastaavasti ansiotasoon. ”Siitä Göhner vaikenee”, ammatillinen keskusjärjestö DGB toteaa maanantaina 24.11. julkaisemassaan tes-kierroksen lähtöasemien selostuksessa (www.einblick.dgb.de/archiv/0321/tx032103.htm).
Ajankohtaista Suomen ulkopuolelta toimittanut