Työministerit lisäisivät työmarkkinajärjestöjen roolia Asemissa
Ay-liikkeen huippukokous 7.-8. syyskuuta Helsingissä
Asem-maiden työministerit ovat päässeet sopimukseen pyrkimyksestä saada työmarkkinajärjestöt mukaan Aasian ja Euroopan yhteistyöprosessiin. Työministeri Tarja Filatov selvitti torstaina aamupäivällä Asem-maiden työministereiden ensimmäisen kokouksen tuloksia ay-liikkeen Asem-huippukokouksen avajaisissa.
Pyrkimys työmarkkinajärjestöjen ja keskeisten kansalaisjärjestöjen nivomisesta yhteistyöprosessiin sisältyy työministereiden muutamaa päivää aikaisemmin Potsdamissa pitämän kokouksen johtopäätöksiin. Työministereiden kokous oli ay-liikkeen mielestä jo sinällään edistysaskel sosiaalisen ulottuvuuden suuntaan Asemissa.
Pääministeri Matti Vanhanen on Filatovin selvityksen mukaan ”valmis ottamaan työministereiden kokouksen esitykset huomioon tulevan Asem-huippukokouksen loppupäätelmissä”. Työministereiden kokouksia on myös tarkoitus järjestää jatkossa: seuraava pidetään Indonesiassa 2008.
Asem-maiden työministereiden kokous keskusteli globalisaatiosta ja työllisyydestä ja siitä, miten yhteistyötä näissä kysymyksissä voitaisiin parhaiten tehdä. Esille nousivat mm. sosiaalisen ulottuvuuden vahvistaminen, investoiminen inhimilliseen pääomaan, ihmisoikeuskysymykset, alueellinen yhteistyö ja yksittäisistä maista erityisesti Burman ihmisoikeuskysymykset.
Yleiskeskustelussa esitettiin mm. työmarkkinajärjestöille neuvoa-antavaa roolia prosessissa.
&#;8221Parempi Asem on mahdollinen”
Ay-liikkeen Asem-kokouksen avajaisissa puhunut Maailman työn liiton MTL:n (engl. WCL) pääsihteeri Willy Thys muistutti, että Asem-prosessiin ovat sen 10-vuotisen olemassaolon aikana kuuluneet vain kauppa-, talous-, turvallisuus- ja ympäristökysymykset. Sen sijaan työntekijöiden asioita on ollut vain vähän esillä. Globaali ja reaaliaikainen tiedonsaanti ovat tehneet nyt mahdolliseksi työntekijöiden aseman vertaamisen eri maissa.
Asem-prosessi kärsii Thysin mukaan työntekijöiden äänen puuttumisesta. Hänen mukaansa ”parempi Asem on mahdollinen”. Ay-kokoukselta hän vaati täsmällisiä tavoitteita esitettäviksi tulevalle huippukokoukselle.
ILOn toimitusjohtajan Kari Tapiolan mukaan juuri päättyneessä ILOn Aasian aluekokouksen lähestymistapana oli säällinen ja ihmisarvoinen työ. Aasiassa on monia ongelmia. ILOn perussopimuksia ratifioidaan hyvin hitaasti tai niitä ei panna toteen. ILOn strategiaksi on valittu toiminta maatasolla erityisten maaohjelmien avulla. Tämä integroi myös työmarkkinajärjestöt mukaan toimintaan.
Ay-Asemin avausistunnossa aasialaisia puheenvuoroja käyttivät mm. Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälisen liiton VAKL:n Aasian aluejärjestön puheenjohtaja G. Rajasakaran, Hongkongin ay-liikkeen pääsihteeri Lee Cheuk Yan ja Indonesian ay-järjestön puheenjohtaja Rekson Silaban.
Puheenvuorot heijastelivat myös turhautumista työntekijöiden näkökulman puuttumisesta. Rajasakaran mukaan ihmisarvoiset työpaikat ovat jopa vähentyneet Aasian maissa Asemin kymmenen vuoden aikana. Työministereiden onnistuneen kokouksen jälkimainingeissa eurooppalaisilta kumppaneilta odotetaan nyt kuitenkin paljon.
Ay-liikkeen Asem-kokouksen avasi AKAVAn puheenjohtaja Risto Piekka. Kokoukseen osallistuivat myös SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen ja STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää.
Kaikkiaan kaksipäiväisessä kokouksessa on noin 100 osanottajaa, aasialaisten joukossa mm. Burman maanpaossa toimivasta ay-liikkeestä Zaw Tun. Torstaina kokouksen ohjelmassa oli myös paneelikeskustelu.
Perjantain aamupäivä käytetään sisäiseen työskentelyyn. Iltapäivällä kokouksessa vierailee tasavallan presidentti Tarja Halonen.
Kuvat
- Ylempi kuva: Ay-liikkeen Asem-kokouksessa puhui mm. työministeri Tarja Filatov. Puheenjohtajina toimivat SAK:n kansainvälisten asioiden johtaja Marjaana Valkonen (keskellä) ja VAKL:n johtaja James Howard.
- Alempi kuva: Burman maanpaossa toimivan ay-liikkeen edustaja Zaw Tun osallistuu myös ay-liikkeen Asem-kokoukseen.
Lisämateriaalia
- Ay-liikkeen tavoitteet ASEMin kehittämiseksi
- Ay-liikkeen ASEM-huippukokouksen ohjelma
- Ay-järjestöjen julkilausuma 6. ASEM-huippukokouksen asialistasta (pdf)
Lue myös
- Työelämän kysymykset saatava mukaan Euroopan ja Aasian vuoropuheluun (AKAVAn tiedote Risto Piekan avauspuheenvuorosta 7.9.2006)
- Maailman ay-liike haluaa virallisen aseman Asem-prosessiin (uutinen 5.9.2006)
- Ammattiyhdistysliikkeen ASEM-huippukokous 7.-8.9.2006 Helsingissä (uutinen 5.9.2006)