Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Työkuolemista lähes puolet tap…

Uutinen

Työkuolemista lähes puolet tapahtuu yhteisillä työpaikoilla

Rakennustyömaa. Kuva: Ville Juurikkala

Vuosina 1999-2004 työpaikoilla menehtyi yhteensä 171 henkilöä, joista 78 yhteisillä työpaikoilla. Eniten kuolemantapauksia sattui rakentamisessa ja teollisuudessa.

Yhteisillä työpaikoilla kuolleista työntekijöistä neljä viidesosaa oli aliurakoitsijan tai vastaavan palveluksessa ja muut pääasiassa tilaajan tai päätoteuttajan palveluksessa. Kaikista 78 yhteisen työpaikan kuolemantapauksesta 34 tapauksessa oli ratkaisevaa menehtyneen oman työnantajaorganisaation toiminta. Vastaavasti 32 tapauksessa toisen kuin työntekijän oman työnantajaorganisaation toiminta vaikutti ratkaisevasti kuolemantapauksen syntymiseen. Yhteistyöhön ja tiedonkulkuun liittyviä tapaturmatekijöitä havaittiin 34 kuolemantapauksessa.

Tiedot käyvät ilmi Valtion teknillinen tutkimuskeskuksen ja Työterveyslaitoksen tutkimusraportista Yhteisten työpaikkojen työturvallisuus. Tutkimuksen rahoittivat Työsuojelurahasto, sosiaali- ja terveysministeriö ja Tapaturmavakuutuslaitosten liitto (TVL).

Tutkimusraportin mukaan yhteisillä työpaikoilla havaittiin ns. työpaikkasokeutta. Kokeneetkaan työntekijät eivät ammatillisesta kokemuksestaan huolimatta tunnistaneet työn ja työympäristön vaaratekijöitä tai toimineet niiden edellyttämällä tavalla. Työnantajien työpaikkasokeus ilmeni kokeneiden työntekijöiden vähäisenä ohjauksena sekä työn suunnittelun ja opastamisen laiminlyöntinä. Kokeneiden työntekijöiden opastus varsinkin uusiin tai poikkeuksellisiin työtehtäviin oli jäänyt liian vähälle.

Eniten tapaturmatekijöiden syntymiseen vaikutti tutkimuksen mukaan organisaatioiden toiminta- ja menettelytavat, esimerkiksi työnsuunnittelu, perehdyttäminen, tarkastukset, työnjohto ja valvonta. Kuolleen omalla toiminnalla oli myös jonkin verran merkitystä. Kaikkein vähiten merkitystä oli kuolleen työtovereilla, työympäristöllä ja toisen yrityksen samanaikaisella toiminnalla.

Yhteisillä työpaikoilla erityisiä vaaran paikkoja olivat asennus- ja valmistelutyöt, häiriöiden poisto, työntekijän liikkuminen työkohteessa, kulkuväylät ja -alustat sekä sellaiset työympäristöön liittyvät tekijät kuten putoamis-, kaatumis- tai liukastumisvaarat.