Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Työelämää kehitettävä laadulli…

Uutinen

Työelämää kehitettävä laadullisesti kestävästi

Työministeriö julkisti tänään raportin Työvoima 2025: Täystyöllisyys, korkea tuottavuus ja hyvät työpaikat hyvinvoinnin perustana työikäisen väestön vähentyessä. Työministeriön laaja ja huolellisesti tehty analyysi Suomen työmarkkinoiden tulevaisuuden näkymistä on tuotettu eri hallinnonalojen ja työmarkkinajärjestöjen asiantuntijoiden yhteistyönä. Laaja valmistelu tuotti yhteisen näkemyksen työmarkkinoiden haasteista. Raportin lähtökohta vastata haasteisiin kehittämällä työelämää laadullisesti kestävällä tavalla on ratkaisevan tärkeä.

Globalisaation aiheuttama talouden rakennemuutos jatkuu ja aiheuttaa epävarmuutta ihmisissä. Epävarmuus heikentää tuottavuutta ja talouskasvun edellytyksiä, joten on erittäin tärkeää panostaa työntekijöiden muutosturvan edelleen kehittämiseen, kuten raportissa todetaan.

Tuottavuuden kasvulla on työikäisen väestön vähentyessä yhä suurempi merkitys talouskasvulle ja hyvinvoinnille. Tuottavuus ei kuitenkaan kehity epäluottamuksen ja epävarmuuden oloissa. Raportissa korostetaankin hyvin toimivien yhteistyösuhteiden ja keskinäisen luottamuksen kehittämisen välttämättömyyttä.

Joustavuus on tärkeä edellytys tehokkaalle toiminnalle, mutta määrälliset joustot eivät tehokkuutta riitä takaamaan. Määrällistä joustavuutta tärkeämpää on panostaa toiminnalliseen joustavuuteen. Toiminnallisen joustavuuden perusta on töiden järjestäminen sellaisiksi, että työssä on mahdollisuus käyttää ja myös jatkuvasti kehittää omaa osaamista. Joustavuus pitää myös kytkeä työhyvinvointiin, muuten tuottavuushyötyjä ei synny, raportissa todetaan.

Raportista käy ilmi myös työllisyysasteen noston haasteellisuus. Poliittisessa keskustelussa 75 prosentin työllisyysaste on esitetty tavoitteeksi jo tulevalla hallituskaudella. Raportin analyysin perusteella tavoite näyttää olevan liian kunnianhimoinen. Myönteisen ja hyvin haasteellisen tavoitteellisen kehityksen mukaan on mahdollista saavuttaa noin 72 prosentin työllisyysaste seuraavan hallituskauden aikana.

Tavoitteen saavuttaminen edellyttää paitsi työttömyyden alentamista, erityisesti pitkäaikais- ja toistuvaistyöttömyyden vähentämistä, myös työurien pidentämistä. Työttömyyden alentamiseksi on panostuksia aktiiviseen työvoimapolitiikkaan ja ammatilliseen aikuiskoulutukseen nostettava. Työurien pidentämisessä avainasemassa on työssä pysymisen edellytysten parantaminen muun muassa ikääntyvien työn intensiteetin kasvua rajoittamalla ja työhyvinvointiin panostamalla.

SAK on sitoutunut työllisyysasteen nostamistavoitteeseen ja työelämän laadullisesti kestävään kehittämiseen.