Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Työelämä 2020 -selvitys: Suoma…

SAK:n kehittämispäällikkö Juha Antila.

Uutinen

Työelämä 2020 -selvitys: Suomalainen työpaikka on yksi Euroopan parhaimmista

Suomalaiset työpaikat ovat monilta osin Euroopan parhaimpia, ilmenee Työelämä 2020 –hankkeen selvityksestä. Kansainvälisen vertailun mukaan Suomen suurin vahvuus ovat työpaikkojen tavat, jotka tukevat innovointia.

Työpaikkojen laatua ja tuloksellisuutta tarkastelleen selvityksen mukaan innovointia vahvistaa, että työpaikoilla tehdään paljon yhteistyötä tuotteiden palveluiden tuotannossa. Suomalaisilla työpaikoilla seurataan myös uusia ideoita, ja itseohjautuva tiimityö on niissä tavallista.

SAK:n kehittämispäällikön Juha Antilan mielestä henkilöstön osaamisen hyödyntämisessä on vielä parannettavaa.

– Paljon kaivattua tuottavuushyppyä ei saada aikaiseksi, ellei nykyistä suurempi osa työpaikoista ota henkilöstöä voimakkaammin mukaan innovointiin. Tärkeintä olisi rohkaista työntekijöitä kertomaan ideoistaan. Siihen voisi yhdistää myös palkitsemisjärjestelmät, joissa on mukana koko henkilöstö, Antila miettii.

Työelämä 2020 –hankkeen tutkimus esittää, että suomalaisilla työpaikoilla on myös hyvä ilmapiiri. Työntekijöillä on mahdollisuus oppia, vaikuttaa työhönsä sekä sovittaa yhteen työ- ja perhe-elämä.

– Työelämän laadussa on suurta vaihtelua. SAK:n Hyvä työ -mittarin perusteella noin joka neljäs SAK:lainen on hyvässä tai melko hyvässä työssä. Toisaalta joka viides on joko huonoissa tai melko huonoissa töissä. Jos jalat palaa ja pää palelee, onko silloin keskimäärin hyvä tilanne? kysyy kehittämispäällikkö Juha Antila.

Häirintä ja kiusaaminen yleistä Suomessa

Työelämä 2020 –hankkeen selvityksestä ilmenee myös puutteita suomalaisilla työpaikoilla. Hyvästä ilmapiiristä huolimatta häirintä ja kiusaaminen ovat yleisempää Suomessa kuin monissa muissa Euroopan maissa. Myös esimiestyötä voisi kehittää monilla työpaikoilla.

– Suomessa on keskitytty voimakkaasti tehostamiseen. Tämä merkitsee johtamisopeissa tietynlaista ihmisten esineellistämistä. Ihmiset haluavat, että he tulevat kohdelluiksi ihmisinä eikä tuotannon osana. Siellä, missä ihmisiä kohdellaan inhimillisesti, on hyvinvointikin keskimäärin korkealla tasolla, ja päinvastoin, Juha Antila toteaa.

Tutkimuksen mukaan suomalaisten yritysten tulisi uudistaa itseään nykyistä enemmän. Suomalaisyritykset uudistavat tuotteitaan ja palveluitaan harvemmin kuin muut EU-maiden yritykset keskimäärin.

Työelämä 2020 on verkostohanke, johon kuuluu erilaisia työelämätoimijoita, yhteistyöverkostoja ja organisaatioita. Hallituksen käynnistämän kolmikantaisen hankkeen tavoitteena on tehdä Suomen työelämästä paras vuoteen 2020 mennessä.