Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Työehtosopimusten neuvotteluka…

Kunta-alan työehdoista päästiin sopuun toukokuun alussa. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva.

Uutinen

Työehtosopimusten neuvottelukatsaus: Valtaosa työehtosopimuksista valmiita, lentoliikenteen sopimukset vielä auki

Suurin osa viime syksynä ja tänä keväänä päättyneistä työehtosopimuksista on saatu neuvoteltua kuntoon. Toukokuussa SAK:laiset ammattiliitot pääsivät sopuun muun muassa valtion, kuntien, hyvinvointialueiden ja rakennusalojen työehdoista. Sen sijaan lentoliikenteessä neuvottelut etenevät tahmeasti.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja muut julkisten alojen työntekijäjärjestöt sekä Kunta- ja hyvinvointialueiden työnantajat KT hyväksyivät toukokuun alussa kunta-alan ja hyvinvointialueiden virka- ja työehtosopimukset. Sopimukset ovat voimassa helmikuun 2028 loppuun saakka. Vajaan kolmen vuoden sopimuskauden aikana palkankorotukset ovat yhteensä 7,37 prosenttia, joka vastaa yleiseksi linjaksi muodostunutta 7,8 prosentin tasoa kolmelle vuodelle.

Kunta-alalla päätettiin lisäksi jatkaa vuonna 2023 sovittua palkkaohjelmaa. Palkkaohjelma korottaa kunta-alan palkkoja yhteensä 1,8 prosenttia sopimuskorotusten lisäksi.

JHL hyväksyi toukokuun alkupuolella myös valtion uuden virka- ja työehtosopimuksen. Tasan kolme vuotta kestävä sopimus korottaa palkkoja yhteensä 7,8 prosenttia. Sopimuksen viimeinen vuosi voidaan irtisanoa.

Myös yliopistot ovat saaneet uuden työehtosopimuksen. JHL ja muut osapuolet hyväksyivät valtakunnansovittelijan sovintoesityksen 21.5. Uusi työehtosopimus on voimassa noin kolme vuotta, mutta sen viimeinen vuosi voidaan irtisanoa. Palkankorotukset ovat yhteensä 7,8 prosenttia.

Tällä sopimuskierroksella syntyneet työehtosopimukset ovat suurelta osin noudattaneet Teollisuusliiton helmikuussa solmimaa teknologiateollisuuden sopimusta: kolmivuotinen sopimuskausi, palkankorotukset yhteensä 7,8 prosenttia ja sopimuksen viimeinen vuosi voidaan irtisanoa. Tällaisia työehtosopimuksia on toukokuussa syntynyt julkisten alojen lisäksi muun muassa kaikille rakennusaloille, sähköistys- ja sähköasennusalalle sekä energia-alalle.

Työtaisteluita lentoliikenteessä

Ilmailualan Unioni IAU on jatkanut neuvotteluja maaliskuussa päättyneestä lentoliikenteen palveluja koskevasta työehtosopimuksesta. Liitto hylkäsi huhtikuun lopussa alaa koskevan sovintoehdotuksen. IAU:n mukaan ehdotuksessa ei otettu huomioon sitä, että vuosina 2021 ja 2022 lentoliikenteen palveluiden palkkoja ei korotettu lainkaan. Alan palkat ovat siksi jääneet jälkeen muiden alojen palkoista, mikä pitää liiton mukaan huomioida uudessa työehtosopimuksessa.

IAU on järjestänyt neljä lentoliikenteen palveluita koskevaa työnseisausta ja ilmoittanut uusista työnseisauksista, jotka järjestettäisiin touko- ja kesäkuun vaihteessa.

Suomen Liikennelentäjäliitto SLL on neuvotellut Finnairin lentäjien työehdoista työnantajaliitto Paltan kanssa elokuusta 2024 lähtien. SLL:n mukaan neuvotteluissa on jonkin verran edistytty ja liitto on keskeyttänyt kaikki työtaistelutoimet, muun muassa lentäjiä koskevan ylityö- ja varallaolokiellon.

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT on päässyt neuvottelutulokseen Finnairin matkustamohenkilökunnan työehtosopimuksesta. Tulos menee vielä osapuolten hallintojen käsittelyyn.

Teollisuusliitto pääsi toukokuussa sopuun vanereita valmistavan UMP Plywoodin työehdoista. Teollisuusliitto ja Sähköliitto järjestivät yrityksessä lähes kymmenen viikkoa kestäneen lakon, ennen kuin sopimus syntyi.

Työehto­neuvottelujen seuranta

Uutista muokattu 20.5.2025 kello 9.10: Täydennetty tietoja Finnairin matkustamohenkilökunnan ja yliopistojen neuvottelutilanteesta.
Uutista muokattu 21.5.2025 kello 14.30: Lisätty tieto yliopistojen työehtosopimuksesta.