Tupovääntö viikonvaihteessa 9.-10. marraskuuta
Neuvotteluja tulopoliittisesta kokonaisratkaisusta käydään tällä viikolla tiiviisti. Työmarkkinajärjestöjen puheenjohtajista koostuva kuusikko tapaa lähes päivittäin, myös koulutus- ja työelämätyöryhmät työskentelevät tiiviisti. Neuvottelutilanne tiivistynee ensi viikon alussa, sillä neuvottelutulos on tarkoitus saada aikaan viikonvaihteessa 9.-10. marraskuuta.
Neuvotteluissa on toistaiseksi keskitytty työelämän laadullisiin kysymyksiin; palkankorotuksiin ja ostovoimaan liittyvistä kysymyksistä ei ole vielä keskusteltu. Viikonvaihteessa ja alkuviikosta kuusikossa on keskusteltu mm. muutosturvallisuuteen ja irtisanomissuojaan liittyvistä asioista. Kuusikon tavoitteena on alkuviikon aikana käydä läpi laadulliset kysymykset ja saattaa ne työryhmien jatkovalmisteluun.
Koulutuskysymyksiä pohtiva työryhmä on päässyt työssään hyvin liikkeelle. Työelämätyöryhmässä on edetty hiukan verkkaisemmin. Ryhmässä on käsitelty mm. työn ja perhe-elämän yhteensovittamiseen liittyviä kysymyksiä. Myös eräitä työaikakysymyksiä on jo siirtynyt työryhmän käsittelyyn. Kuusikon pöydällä ovat kuitenkin vielä odottamassa kysymykset työajan yleisestä lyhentämisestä ja neljän tunnin vähimmäistyöajasta.
SAK:n hallituksella on kokous viikon päästä maanantaina 4.11. Kokouksessa täsmennetään järjestön ostovoimatavoitetta. Pohdittavana on tasa-arvoerän ja indeksiehdon rakenne sekä ansiokehityslausekkeen muoto.
Tämänpäiväisessä kuusikon kokouksessa keskusteltiin myös neuvotteluaikataulusta. Kaikki järjestöt ovat nyt varautumassa kutsumaan koolle omat hallintonsa maanantaina 11.11. eli tavoitteena on saada aikaan tupoa koskeva neuvottelutulos viikonvaihteessa 9.-10.11. Liitoille jäisi tällöin noin kolme viikkoa soveltamisaikaa ja sopimus voitaisiin vahvistaa marraskuun lopussa. Maan hallitushan on ilmoittanut, että takaraja eduskuntaan vietäville, tupoon kytkeytyville lakiesityksille on 2.12.
– Aikataulu on tiukka, eivätkä julkisuutta tavoittelevien ulkopuolisten ”konsulttien” neuvot mitenkään edistä neuvottelutuloksen pääsemistä. Myös työnantajien olisi järkevää keskittyä etsimään ratkaisuja julkisen voivottelun sijaan, toteaa SAK:n yhteiskuntapoliittisen osaston johtaja Pertti Parmanne.
SAK:n tupo-sivut löytyvät osoitteesta
.