Tasa-arvo työelämässä toteutuu askel askeleelta
Naiset ottavat herkemmin oppeja vastaan ja hakeutuvat aloille, joilla työllisyys kasvaa. Onko aihetta miespaniikkiin, kysyttiin tänään SAK:n tasa-arvoaamiaisella.
– Naiset sopeutuvat paremmin rakennemuutokseen, joka on aiheuttanut rajua työllisyysvajetta miesaloille. Naisten keskuudessa matalapalkkaisuus on kuitenkin edelleen selvästi miehiä yleisempää, toteaa SAK:n erikoistutkija ja tasa-arvovastaava Tapio Bergholm.
Huonot uutiset miesten näkökulmasta liittyvät koulutusvajeeseen. Vailla perusasteen jälkeistä tutkintoa 20–30 vuotiaista nuorista on noin 110 000 ja heistä miehiä on noin 70 000. Miehiä valmistuu naisia enemmän vain ammatillisesta koulutuksesta.
– Syrjäytyneiden 15–29-vuotiaiden joukossa miehiä on myös lähes puolet naisia enemmän. Iäkkäiden miesten työllisyys on sen sijaan selvästi parantunut 2000-luvun ensimmäisellä kymmenyksellä.
Miesten ja naisten elinikäennusteet ovat myös lähentyneet toisiaan ja sukupuolten väliset terveyserot ovat kaventuneet.
– Koulutus- terveys- ja työllisyysvajeesta huolimatta, monilla miehillä menee tänään hyvin työelämässä, Bergholm painottaa.
Tasa-arvoaamiaisella esiteltiin myös perhe-etuuksien uudistusten vaikutuksia tasa-arvoon. Isille kiintiöity osuus vanhempainrahasta on kasvanut.
– Vaikka isien osuus käytetyistä vanhempainrahoista on edelleen pieni, määrä on kaksinkertaistunut viidessä vuodessa. Määrätietoinen lainsäädäntömuutos on vienyt kehitystä huimasti tasa-arvoisempaan suuntaan, painottaa SAK:n ekonomisti Ilkka Kaukoranta.
Tasa-arvoaamiaisen esitykset löytyvät SAK:n verkkosivuilta:
Tapio Bergholm: Miehet, työelämä ja tasa-arvo
Ilkka Kaukoranta: Perhe-etuudet ja tasa-arvo