Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Suomelle edustus ILO:n hallint…

Uutinen

Suomelle edustus ILO:n hallintoneuvostoon

Marjaana Valkonen

Johtaja Marjaana Valkonen kritisoi Valko-Venäjän jäsenyyttä

Kansainvälisen työjärjestön ILO:n työkonferenssissa järjestön hallintoneuvostoon kolmivuotiskaudeksi 2005-2008 valittiin jäseneksi myös Suomi. Hallintoneuvostossa on 28 hallitusten edustajaa, joista 10 edustaa pysyviä jäsenmaita. Suomi valittiin hallintoneuvostoon ainoana Pohjoismaana. Suomen edustaja on johtaja Matti Salmenperä työministeriöstä.

ILO:n 93. työkonferenssi kokoontui Genevessä 31.5.-16.6.2005. ILO toimii ns. kolmikantaperiaatteella ja vuosittain pidettävään työkonferenssiin osallistuu hallitusten edustajien lisäksi edustajia työmarkkinajärjestöistä. Kokoukseen osallistunut SAK:n kansainvälisen osaston johtaja Marjaana Valkonen iloitsee Suomen jäsenyydestä hallintoneuvostossa. Valitettavana hän pitää sitä, että Valko-Venäjä valittiin myös varsinaiseksi jäseneksi hallintoneuvostoon.

&#;8211 Työkonferenssi käsitteli ILO:n sopimusten noudattamista ja erityisesti ammattiyhdistysoikeuksien loukkaamista eri puolilla maailmaa. Ammattiyhdistysoikeuksien räikeä rikkominen on edelleen vakava ongelma Valko-Venäjällä. ILO:n tutkimuskomission raportti aiheesta valmistui viime syksynä. Mitään merkkejä ei ole nähtävissä, että Valko-Venäjä ryhtyisi toimeenpanemaan tutkimuskomission suosituksia, kertoo Marjaana Valkonen.

Työelämän perusoikeuksien osalta konferenssissa käsiteltiin pakkotyötä koskevaa maailmanlaajuista raporttia. ILO:n raportin mukaan ainakin 12 miljoonaa ihmistä tekee pakkotyötä eri puolilla maailmaa. Pakkotyön, etenkin ihmiskaupan, uhreina ovat yhä useammin naiset ja tytöt. ILO:n toimintaohjelmaa pakkotyön lopettamiseksi tullaan tehostamaan.

– Burman tilanne on edelleen erittäin vakava. Burman eli Myanmarin pakkotyövoiman käyttöä käsiteltiin erityisistunnossa jo viidettä kertaa, eikä Burmassa ole tapahtunut mitään parannuksia. Jälleen kerran kokouksessa vedottiin voimakkaasti eri jäsenvaltioihin ja työmarkkinaosapuoliin, että ne kiireellisesti arvioisivat suhteensa Burmaan. Hallintoneuvosto käsittelee mahdollisia jatkotoimia marraskuussa.

Globalisaation sosiaalista ulottuvuutta selvittäneen ILO:n maailmankomission esitykset olivat Marjaana Valkosen mukaan tälläkin kertaa voimakkaasti esillä työkonferenssissa. Monet edustajat muistuttivat, että komission suositusten toteuttaminen edellyttää monenvälisten kansainvälisten järjestöjen yhteistyötä. ILO:n tulee toimia aktiivisesti tämän yhteistyön edistämiseksi.

– Säällinen työ eli kunnolliset työolosuhteet ja -ehdot tulee saada maailmanlaajuiseksi tavoitteeksi, jota edistetään paikallisesti, kansallisesti, alueellisesti ja maailmanlaajuisesti. Köyhyydestä ei päästä eroon, ellei ihmisillä on säällistä työtä. Keskustelussa painotettiin voimakkaasti myös kolmikantayhteistyön ja sosiaalisen vuoropuhelun vahvistamisen tärkeyttä.

Työelämän normien kehittämisessä koettiin vakava takaisku työkonferenssin viimeisenä päivänä. Kalastusta koskevaa sopimusta ei yllättäen hyväksytty, sillä työnantajaryhmä pidättäytyi äänestyksestä. Näin on tapahtunut ILO:ssa viimeksi 1960-luvulla. Kompromissin tuloksena asiaan palataan vuonna 2007.

Työkonferenssi käsitteli työntekijöiden terveyden ja turvallisuuden edistämistä koskevaa sopimusta. Sen käsittely jatkuu ensi vuonna. Yhtenä konferenssin erityisteemana oli nuorten työllisyyden edistäminen.

– Nuorten työllisyyden edistämiseen tähtäävät toimet hyväksyttiin kokouksessa laajalla yhteisymmärryksellä, Valkonen sanoo.

Naisten edustusta lisättävä

ILO:n työkonferenssin varsinaisista valtuutetuista vain 15,3 prosenttia oli naisia. Suomen valtuuskunnassa naisia ja miehiä oli yhtä paljon.

– ILO on tehnyt viime vuosina määrätietoista työtä naisten aseman parantamiseksi työelämässä ja päätöksenteossa. Pääjohtaja Juan Somavia on toistuvasti vedonnut eri osapuoliin naisten edustuksen vahvistamiseksi ILO:n päätöksenteossa, Marjaana Valkonen sanoo.

Valkonen korostikin omassa puheenvuorossaan kokouksessa, että on aika asettaa vihdoinkin konkreettiset tavoitteet naisten aseman vahvistamiseksi, koska vetoomukset eivät tunnu vaikuttavan.

Työmarkkinaosapuolilla on ILO:n hallintoneuvostossa kummallakin 14 jäsentä ja 19 varajäsentä. Työntekijäryhmä valitsee edustajat salaisella äänestyksellä. Valkosen mukaan nyt saatiin ensimmäisen kerran neuvoteltua yhteinen ehdokaslista Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälisen liiton VAKL:n ja kristillisten Maailman työnliiton sekä arabien keskusjärjestön ICATU:n kesken.

– Yhteisen listan aikaansaamista helpotti luonnollisesti VAKL:n ja MTL:n yhdistymisprosessi, joka etenee kovaa vauhtia.

Pohjoismaisen ay-liikkeen edustajana hallintoneuvostoon valittiin edelleen Ruotsin LO:n kansainvälisen osaston päällikkö Ulf Edström. Tämän listan ulkopuolelta oli ehdokkaana Kiinan keskusjärjestön ACFTU:n edustaja. Hän ei saanut riittävästi kannatusta, joten Kiinan keskusjärjestö putosi hallintoneuvostosta.