Sukupuolten palkkaero Suomessa on kansainvälistä keskitasoa
Tuore kansainvälinen palkkavertailu kertoo, että miesten ja naisten palkkaero Suomessa sijoittuu ääripäiden väliin. Ay-liikkeen maailmanjärjestön ITUC:n torstaina julkistama selvitys perustuu noin 300 000 miehen ja naisen palkkatietoihin 20 maassa. Ne on koonnut vuonna 2007 ja tammi-syyskuussa 2008 verkkosivustonsa kautta WageIndicator-palvelu, jonka suomalaisena sovellutuksena toimii Palkkalaskuri.fi.
Suomen aineistossa miesten ja naisten palkkojen keskiarvon ero oli 19,6 prosenttia. Ruotsissa ja Tanskassa kuilu oli selvästi pienempi ja Hollannissa ja Unkarissa täpärästi kapeampi kuin Suomessa. Saksassa, Puolassa ja Espanjassa ero oli vielä leveämpi kuin Suomessa. Kehitysmaiden, kuten Brasilian ja Etelä-Afrikan, aineistot kielivät Euroopan maita mittavammasta erosta kahden sukupuolen palkkojen välillä.
Useimmissa maissa miesten ja naisten palkkaero oli vanhemmissa ikäryhmissä suurempi kuin nuoremmissa ikäryhmissä. Suomi ei poikennut tästä trendistä. Suomessa 25-34-vuotiaiden ikäryhmässä eroksi rekisteröitiin 16,7 prosenttia, mutta 45-54-vuotiaiden ja 55-64-vuotiaiden ikäryhmissä se oli yli 25 prosenttia. Samankaltaiset luvut saatiin Ruotsista, Saksasta ja Hollannista.
Koulutustason vaikutus sukupuolten palkkaeroihin on WageIndicatorin aineiston valossa niin epäyhtenäinen, ettei siitä voida tehdä luotettavia kansainvälisiä yleistyksiä.
Sen sijaan vertailu yksityisen ja julkisen sektorin palkkojen sukupuolierojen välillä antoi selvän tuloksen. Useimmissa tutkimukseen sisältyvissä maissa naiset hävisivät miehille yksityissektorilla paljon enemmän kuin julkisaloilla. Tässä suhteessa Suomi poikkesi muista. Palkkalaskurin 13 000 suomalaistietoa kertoi sukupuolten palkkaeroksi yksityissektorilla 15 prosenttia ja julkisissa työorganisaatioissa 20 prosenttia.