Saksassa kiistellään työmarkkinoiden avaamisesta uusien EU-maiden työvoimalle
Saksassa työministeriön ehdotus työmarkkinoiden nopeasta avaamisesta uusien EU-maiden työvoimalle on synnyttänyt kovan kiistan. Yksityisen liike-elämän edustajat kannattavat ehdotusta varauksetta, mutta ay-liike ja hallituspuolueiden useat vaikutusvaltaiset edustajat ovat torjuneet aloitteen. Saksan hallituksen odotetaan käsittelevän asiaa myöhemmin elokuussa.
Vuoteen 2009 asti voimassa olevan päätöksen mukaan Saksa ei salli uusien EU-maiden työntekijöille vapaata pääsyä työmarkkinoilleen. Ehtona on Saksan viranomaisten myöntämä työlupa. EU:n laajenemisratkaisu antoi Saksalle ja muille EU15-maille eli vanhoille jäsenmaille oikeuden rajoittaa työvoiman vapaata liikkumista aina vuoteen 2011 asti.
Saksan työministeriö ja yritysmaailma perustelevat rajoituksen kumoamista muun muassa konepajateollisuuden vaikeuksilla löytää tarvitsemaansa työvoimaa. Ay-liike muistuttaa, että työttömyyden nopeasta alenemisesta huolimatta tuorein tilasto kertoo 3,7 miljoonasta rekisteröidystä työttömästä.
Ammatillisen keskusjärjestön DGB:n tiedottaja Axel Brower-Rabinowitsch huomautti torstaina Deutshe Wellen haastattelussa, että yli 200 000 nuorta on yli vuoden tuloksettomasti odottanut pääsyä oppisopimuspaikkaan. &#;8221Emme voi vapauttaa teollisuutta vastuustaan kouluttaa työntekijöitä”, hän sanoi.
Saksan ammattiliitot pitävät valtakunnallisen vähimmäispalkkalain säätämistä tärkeänä ennen kuin työmarkkinat avataan uusien EU-maiden työvoimalle.
Ay-liike kampanjoi viime talvena ja keväällä 7,50 euron lakisääteisen vähimmäispalkan puolesta. Se auttaisi torjumaan sosiaalista polkumyyntiä sen jälkeen, kun työmarkkinat on avattu uusien EU-maiden työvoimalle. Saksan hallitus ei ole lämmennyt esitykselle säätää vähimmäispalkkalaki.