SAK:n tavoitteena on sosiaaliturvan parantaminen
Sosiaaliturvan uudistamiskomitea on ryhtynyt tällä viikolla käsittelemään mietintöluonnosta. Kyseessä on nimenomaan komitean puheenjohtajan ehdotus. SAK:n edustaja ei ole ehdotukseen sitoutunut. SAK ei hyväksy työttömyysturvan leikkauksia vaan haluaa parannuksia.
Komitean yksi tärkeimmistä lähtökohdista on parantaa työllisyysastetta. Lähivuosina suuri joukko kansalaisia siirtyy eläkkeelle. Aktiivisen työvoimapolitiikan keinoja on parannettava, jotta työelämän ulkopuolelle joutuneet pääsevät takaisin työelämään mahdollisimman nopeasti. SAK esittää työllistymissopimusta, jossa työttömät pääsevät työvoimapalvelujen, koulutuksen ja kuntoutuksen avulla takaisin työelämään. Sopimuksessa työnantaja sitoutuu työllistämään henkilön koulutuksen jälkeen. Työllistymissopimus vastaa myös työmarkkinoilla edessä olevaan sukupolvenvaihdokseen.
Ansiosidonnaista työttömyysturvaa saavien työttömyyskaudet ovat pääsääntöisesti lyhyitä. Kaikista ansiopäivärahan saajista noin kolmanneksella työttömyyskausi kestää alle kaksi kuukautta ja kaikista ansiopäivärahakausista 65 % kestää alle puoli vuotta. Jos työttömyys pitkittyy, on syynä useimmiten puutteellinen ammattitaito tai terveydelliset syyt.
Työmarkkinatuelle joutuneiden on muita vaikeampi työllistyä. Heidän kuntoutukseensa ja koulutukseensa tarvitaan lisäkeinoja.
Ansioturva kannustaa työntekoon ja vähentää köyhyyttä. Köyhyyttä ei saada poistettua pelkästään vähimmäisturvaa korottamalla. Taloudellisen taantuman varalta tarvitaan pikemminkin ansioturvan parantamista ja ansioturvalle pääsyn helpottamista. Ansiosidonnaisen turvan parantaminen vastaa myös sosiaaliturvan selkeyttämistavoitteeseen.
Keskimääräinen ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha on Suomessa verojen jälkeen reilut 800 euroa kuukaudessa. SAK:n tavoitteena on ansiosidonnaisen työttömyysturvan korottaminen pohjoismaiselle tasolle. Valtion tulee jatkossakin tukea kaikkia työttömiä tasapuolisesti.
Mietintöluonnoksessa on runsaasti ehdotuksia perusturvan parantamiseksi. Monet ehdotuksista eivät täytä komitealle asetettua tavoitetta sosiaaliturvan selkeyttämisestä, esimerkiksi ehdotukset tulotakuuksi ja takuueläkkeeksi. Kustannuksia ei ole kokonaisuudessaan laskettu, mutta selvää on, että perusturvaa koskevat ehdotukset ovat kalliita. Siksi ehdotuksista pitäisi valita ensisijaisesti toteutettavat ja laatia näille toteutusaikataulu. SAK:n lähtökohtana on, että ensisijaisia etuuksia, kuten esimerkiksi työmarkkinatukea ja asumistukea, on korotettava.
Vanhasen toisen hallituksen päätöksen mukaan komitean peruslinjaukset on saatava valmiiksi vuoden 2008 loppuun mennessä. Ehdotusten talous- ja työllisyysvaikutukset pitäisi saada valmiiksi helmikuun 2009 loppuun mennessä.