Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n Reijo Paananen: Komissio…

Uutinen

SAK:n Reijo Paananen: Komissio ei kelpaa Euroopan palkkapoliisiksi

Reijo Paananen

Euroalueen päättäjät valmistautuvat parhaillaan perjantai-iltana pidettävään kokoukseen, jossa on tarkoitus päästä sopuun ns. kilpailukykysopimuksesta. SAK:n EU-asiantuntija Reijo Paananen on huolestunut sopimuksen vaikutuksista ammattiliittojen ja työnantajajärjestöjen oikeuteen neuvotella itsenäisesti palkoista ja muista työehdoista.

Euroalueen kilpailukykysopimuksella halutaan vahvistaa julkisen talouden tasapainoa ja parantaa eläkejärjestelmien kestävyyttä. Samalla peräänkuulutetaan työn kannattavuutta ja palkkamalttia.

Pääministeri Mari Kiviniemi antoi viime keskiviikkona eduskunnalle ilmoituksen Euroopan talouden vakauttamisesta. Pääministerin mukaan kilpailukykysopimus ei merkitse sitä, että eläkkeitä tai palkkoja koskevat päätökset siirrettäisiin Brysseliin. ”Kaikki päätökset pysyvät kansallisissa käsissä, mutta paketti antaa suunnan mihin euromaiden pitäisi yhdessä kulkea”, pääministeri kertoi ilmoituksessaan. Pääministerin mukaan ”omia sanktioitaan paketti ei edellytä, koska ne ovat kuria rikkovia maita vastassa talouspolitiikan koordinaatiossa”.

– Mahdollinen ongelma piileekin tässä. Jäsenmaat sitoutuvat esittämään Euroopan komissiolle budjettilinjauksensa, joiden edellytetään noudattavan tiukkoja kehyksiä. Jos kehyksiä rikotaan, pääministerin mainitsemat rangaistukset voidaan ottaa käyttöön nopeasti, Reijo Paananen toteaa.

Rangaistuksena annettava uhkasakko voi olla jopa 0,2 prosenttia maan bruttokansantuotteesta. Rangaistukset saattavat Paanasen mukaan tuoda tullessaan ikäviä yllätyksiä kansallisiin työehtoneuvotteluihin suurten tulkinnanvaraisuuksien vuoksi.

– Jos komissio seuraa esitysten mukaisesti myös jäsenmaiden yksikkötyökustannusten tai keskimääräisten työkustannusten kehitystä, voidaan äärimmillään joutua tilanteeseen, jossa komissio esittää jäsenmaalle sakkoa sen johdosta että maan työmarkkinaosapuolet ovat neuvotelleet ”liiallisia” palkankorotuksia. Palkankorotustason määritteleminen ei kuitenkaan onnistu komissiossa, vaan siinä on aina huomioitava myös pitkän aikavälin kehitys ja kansallinen tilanne. Tämä on työmarkkinaneuvottelijoiden ammattitaitoa, Reijo Paananen huomauttaa.

– Ay-liikkeen näkökulmasta ei ole hyväksyttävää, että poliittinen johto kahlitsee etukäteen työmarkkinaosapuolet eurooppalaisilla päätöksillä. Vastuun on pysyttävä Suomessa, Paananen vaatii.