SAK:n lakimies: Ihmiskauppa kuriin rakenteellisilla uudistuksilla
Vähemmistövaltuutettu julkaisi tänään kansallisen raportin ihmiskaupasta. Raportti on lajissaan ensimmäinen ja se sisältää noin 30 toimenpidesuositusta ihmiskaupan kitkemiseksi.
SAK toivoo, että työvoiman väärinkäyttöön ja siihen liittyvään ihmiskauppaan alettaisiin kiinnittää enemmän huomiota.
– Törkeää työntekijöiden riistoa on tavattu Suomessakin, vaikka työhän liittyvästä ihmiskaupasta ei ole vielä tuomioita. Emme ole mikään lintukoto, SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto muistuttaa.
Ammattiliitot ovat omalta osaltaan auttaneet väärinkäytösten uhreja. Esimerkiksi Rakennusliitto tarjosi tukeaan kiinalaisille kivimiehille ja Palvelualojen ammattiliitto PAM auttoi Kiinasta Suomeen tulleita siivoojia.
Viime vuosina kiskonnantapaista työsyrjintää on tavattu aiempaa enemmän.
Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet&#;8217n mukaan suurin haaste on ihmiskaupan uhrien tunnistaminen. Ilman tunnistamista uhrit jäävät ilman oikeuksia, jotka heille lain mukaan kuuluisi. Biaudet’n mukaan viranomaisetkaan eivät aina tunnista ihmiskauppaa, vaikka uhri siitä itse kertoisikin.
Pelkkä auttaminen ei kuitenkaan riitä, Anu-Tuija Lehto huomauttaa. – Pitää puuttua rakenteisiin ja estää tällaiset ilmiöt.
SAK vaatii työnantajille lisää vastuuta työntekijöiden kohtelusta sekä parempia viranomaisresursseja harmaan talouden kitkemiseksi ja valvonnan tehostamiseksi. Myös rikostutkintaan tarvitaan lisää voimavaroja.
Lisäksi ammattiliitoille tulee antaa kanneoikeus eli mahdollisuus ajaa väärinkäytösten kohteeksi joutuneiden työntekijöiden asiaa oikeudessa.
Tarvitaan myös kansainvälistä yhteistyötä.
– Ihmiskauppa on ase- ja huumausainekaupan ohella maailman kannattavimpia bisneksiä, Anu-Tuija Lehto sanoo.
– Kehittyneiden valtioiden pitää huolehtia, että kehitysmaista tulevat tietävät oikeutensa eivätkä joudu väärinkäytösten uhreiksi. Siksi kansainvälistä yhteistyötä tiedottamisessa ja valvonnassa sekä rikostutkinnassa ja rikosten estämisessä täytyy lisätä, Lehto vaatii.