SAK:n kysely: Yli kaksi kolmasosaa luottamushenkilöistä haluaa palkat julkisiksi työpaikoilla

Palkka-avoimuudella on laaja kannatus SAK:laisten luottamushenkilöiden keskuudessa: yli 67 prosenttia heistä kannattaa palkkojen avaamista julkisiksi työpaikoilla.
11.02.2019 03:00
SAK
Kuva: Marjaana Malkamäki / SAK

SAK:n luottamushenkilöpaneelin mukaan palkka-avoimuuden kannattajista lähes kolmannes (31,5 %) julkistaisi kaikki palkanosat. Pelkän tehtäväkohtaisen palkan julkistamisen kannalla on 22,8 prosenttia myönteisen vastauksen antajista.

Anne Mironen

Työympäristö- ja tasa-arvoasioiden asiantuntija Anne Mironen korostaa, että avoimuus auttaisi korjaamaan perusteettomat ja epätasa-arvoiset palkkaerot työpaikoilla.

– Sukupuolten välisen palkkaeron kurominen umpeen on edennyt Suomessa liian hitaasti. Palkka-avoimuus edistäisi tätä tavoitetta ja tervehdyttäisi muutenkin palkkausta ja sen perusteita.

Luottamushenkilöistä 30,5 prosenttia kertoo, että heidän työpaikallaan on todettu perusteettomia palkkaeroja.

– On huolestuttavaa, että näin monella työpaikalla on todettu perusteettomia palkkaeroja. Toisaalta lähes puolet luottamushenkilöistä kertoi, että heidän työpaikallaan on ryhdytty toimenpiteisiin perusteettomien palkkaerojen korjaamiseksi, Mironen toteaa.

Myös palkkatietämyksessä on SAK:n kyselyn mukaan paljon korjattavaa. Luottamushenkilöistä lähes 48 prosenttia arvioi, että työntekijät tuntevat työpaikkansa palkkausjärjestelmän perusteet melko tai erittäin huonosti.

– Työnantajan on tehtävä kaikille työntekijöille selväksi, mitkä ovat palkkauksen ja henkilökohtaisen palkitsemisen perusteet, Anne Mironen huomauttaa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko asetti tammikuussa kolmikantaisen työryhmän laatimaan esitystä palkka-avoimuuden vahvistamiseksi. Työryhmän määräaika päättyy maaliskuun puolessavälissä. SAK:n tavoitteena on saada ensi vaalikauden aikana lakiin määräykset, jotka turvaavat palkkatietojen avoimuuden työpaikoilla.

SAK:n luottamushenkilöpaneeliin vastasi 974 luottamusmiestä ja työsuojeluvaltuutettua tammikuussa 2019.

Palkka-avoimuus SAK:laisilla työpaikoilla – SAK:n luottamushenkilöpaneeli, tammikuu 2019

Lue myös

Anu-Tuija Lehto SAK:n blogissa: Naisen euro kasvaisi palkkasalaisuutta purkamalla
SAK:n tavoitteet vaalikaudelle 2019–2023

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.