Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n johtaja Matti Tukiainen:…

Uutinen

SAK:n johtaja Matti Tukiainen: Työreformi putkahtelee esiin ilman nimeä

Matti Tukiainen

Suomen Yrittäjien uusi puheenjohtaja Eero Lehti liittyy samaan kuoroon pankinjohtaja Matti Vanhalan kanssa syyttäessään tupojärjestelmää ja SAK:ta siitä, että Suomessa on edelleen paljon työttömiä (TS 11.11.02). Lehden ja Vanhalan puheenvuorot, työnantajan vitkuttelu tupopöydässä, Sauli Niinistön syksyiset puheet ay-liikkeen liian suuresta vallasta johtavat pohtimaan, onko käynnissä työreformikampanja ilman, että sitä ääneen sanotaan.

Näissä puheenvuoroissa unohdetaan, että 90-luvun puolenvälin jälkeen harjoitetun yhteistyöpolitiikan avulla Suomeen on saatu yli 300 000 uutta työpaikkaa, Suomi on nostettu lamasta, talous on vakautettu ja kansalaisten ostovoimaa on parannettu. Niissä unohdetaan myös, että suurin syy lamaan ja suurtyöttömyyteen olivat ulkoisten tekijöiden lisäksi epäonnistunut rahapolitiikka ja Ahon hallituksen korjaustoimien epäonnistuminen.

Koska Lehden kanta on ymmärrettävä myös Suomen Yrittäjien kannaksi, on vaikea kuvitella, että järjestö voisi istua jatkossakaan tupopöytään. Sopimuksia tekemässä voi olla vain, jos niitä on tarkoitus tehdä ja pitää niistä kiinni. Sitä paitsi onko Suomen Yrittäjillä valtakirjaa edes omilta jäseniltään tehdä valtakunnallisia sopimuksia?

Irtisanomisturvan parantaminen SAK:n keskeisin tavoite

Palkansaajien kannattaa tässä tilanteessa erityisen tarkoin seurata myös sitä, miten eduskuntavaalien alla eri puolueet linjaavat käsityksiään työelämän keskeisissä kysymyksissä. Jos työreformiajatukset saavat tukea myös poliittisella puolella, on ay-liikkeen entistä vaikeampaa puolustaa yksittäisen ihmisen oikeuksia kasvottomien markkinavoimien edessä.

Tulokierroksen pääkysymys on työelämän muutostilanteiden parempi hallinta. Suomessa työnantajien vastuu irtisanomis- ja lomautustilanteissa on pienempi kuin muualla Euroopan unionin piirissä. Heikompi irtisanomissuoja houkuttelee monikansallisia yhtiöitä vähentämään työvoimaa Suomessa. Fujitsu Siemens ja Turun Sinappi ovat esimerkkejä tilanteista, joissa kannattavaa toimintaa on siirretty tai siirretään pois Suomesta.

Saksalais-japanilainen Fujitsu-Siemens siirsi Kilon pc-tehtaan tuotannon Saksaan, ylikansallinen Unilever puolestaan on päättänyt siirtää sinapin valmistuksen Ruotsiin. Tuore kotimainen esimerkki on ylikansallisessa omistuksessa oleva it-alan sopimusvalmistaja Sanmina, joka ilmoitti jo aiemmin toteuttamiensa yritysjärjestelyjen ja saneerausten jälkeen lopettavansa tuotannon nyt myös Jyväskylän Tikkakoskella.

Yritystenkin edun mukaista olisi lomautusten ja irtisanomisten sijasta investoida työntekijöiden ammatilliseen koulutukseen nykyistä enemmän. Irtisanomismenettelyyn pitäisikin liittää erillinen koulutusohjelma ja uudelleensijoittamisohjaus. Näin monipuolistettaisiin työntekijöiden osaamista ja turvattaisiin mahdollisuus siirtyä uusiin työtehtäviin tai uuteen yritykseen työpaikan vaihdon myötä.

Lisätietoja:

– SAK:n jäsenpalveluosaston johtaja Matti Tukiainen, puh. 0400-600 099
Muistio: Työsuhdeturvan puutteet korjattava
– SAK:n tupo-sivut osoitteessa www.sak.fi/tupo