SAK:n Hannu Jouhki Mikkelissä: Hallituksen kaavailema irtisanomissuojan heikennys lisää pahoinvointia, ei työllisyyttä

SAK:n johtaja Hannu Jouhki pitää hallituksen kaavailemaa irtisanomissuojan heikennystä alle 20 hengen yrityksissä vastuuttomana. Heikennys ei paranna työllisyyttä mutta lisää työntekijöiden pahoinvointia.
31.08.2018 18:00
SAK
Hannu Jouhki. Kuva: Patrik Lindström

– Hallituksen itse tilaamat tutkimukset osoittavat, ettei työsuhdeturvan huonontaminen tuo pieniin yrityksiin juuri lainkaan työpaikkoja. Siitä huolimatta hallituspuolueet jatkavat lain valmistelua työllisyyteen vedoten, Jouhki ihmettelee.

Toteutuessaan lakiehdotus mielivaltaistaisi työntekijöiden irtisanomista pienissä yrityksissä.

– SAK:n jäsentutkimuksen perusteella työntekijät pitävät työssään tärkeimpänä asiana juuri työpaikan pysyvyyttä. Jos pienten työpaikkojen työntekijät joutuvat jatkossa pelkäämään aikaisempaa enemmän työpaikkojensa puolesta, lisääntyy samalla heidän pahoinvointinsa.

Hannu Jouhki kehottaa hallitusta hakemaan kasvua talouteen ja työllisyyteen muilla tavoin kuin työntekijöiden epävarmuutta lietsomalla. Nyt pitäisi panostaa erityisesti osaamisen kohentamiseen.

SAK:n aloite oppivelvollisuuden pidentämisestä 18 vuoteen on viime aikoina saanut kannatusta useissa puolueissa ja myös opettajien keskuudessa. Uudistus lisäisi monen nuoren mahdollisuuksia hankkia itselleen hyvät edellytykset työelämässä pärjäämiseen.

Jouhki nostaa esille myös SAK:n esittämän perustaitotakuun, jolla pyritään tavoittamaan ne 600 000 aikuista, joilla on puutteita luku-, numero- tai digitaidoissa.

– Perustaitotakuu parantaisi työllisyyttä, koska osaamiskuoppaan juuttuneilla aikuisilla on tutkimusten mukaan moninkertainen riski joutua työttömäksi.

Kasvu ja vaikuttaminen -osaston johtaja Hannu Jouhki puhui perjantaina SAK:n aluetilaisuudessa Mikkelissä.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.