SAK ja EK vetoavat maan hallitukseen sairaalatarvikkeiden hankkimiseksi

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies ja SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ovat huolissaan tiedoista, joiden mukaan koronalta suojaavista maskeista ja suojavaatteista on paikoin pulaa. Huolta aiheuttaa myös tehohoitopaikkojen riittävyys.
27.03.2020 10:00
SAK ja EK
SAK ja EK peräänkuuluttavat koronavirustestauksen lisäämistä, jotta ihmisten epäteitoisuus omasta tilanteestaan hälvenisi. Kuva iStock

Keskusjärjestöjohtajat vetoavat, että maan hallitus ja sosiaali- ja terveysministeriö selvittävät asian pikaisesti ja ryhtyvät tarvittaviin toimiin tilanteen korjaamiseksi. Terveydenhuoltohenkilöstölle tulee taata asianmukaiset suojaimet, jotta he voivat omaa terveyttään vaarantamatta hoitaa potilaita.

- Vaikka tiedot ovat osin ristiriitaisia, ne kannattaa ottaa vakavasti. Meille on tullut usealta suunnalta tietoa, että kentällä toimivat lääkärit ja hoitajat ovat huolissaan tilanteesta, Häkämies ja Eloranta sanovat.

Järjestöt ovat valmiita itse osallistumaan sairaalatarvikkeiden hankkimiseen. On lisäksi tarpeen selvittää, saadaanko sairaaloihin hankittua ns. happirikastimia, jolla voidaan antaa lisähappea jopa kotona.

- Testausta pitää lisätä huomattavasti, jotta ne, joilla on lieviä flunssan oireita, mutta eivät sairasta koronaa, voisivat palata työkykynsä mukaisiin töihin. Myös epätietoisuus omasta tilasta hälvenisi ja samalla moni voisi elää lähes normaalia elämää. Tämä on erityisen tärkeää, jotta saamme talouden pyörät mahdollisimman nopeasti pyörimään. Tässä työterveysjärjestelmällä on iso rooli, Eloranta ja Häkämies sanovat.
 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.