SAK: Ilmastonmuutos on haaste ja mahdollisuus
Ilmastonmuutoksen torjuminen on sekä haaste että mahdollisuus, SAK katsoo. Suomen ykköstavoitteena tulee olla globaali ilmasto- ja energiasopimus, jotta ilmastonmuutosta voidaan uskottavasti hillitä työpaikkoja menettämättä. Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta kuuli SAK:n kantoja hallituksen ilmasto- ja energiastrategiaan tänään torstaina.
EU:n ja YK-tason toimenpiteet ja sitoumukset ilmastonmuutoksen torjunnassa asettavat Suomelle tiukkoja vaatimuksia, jotka vaikuttavat monin tavoin suomalaisten palkansaajien asemaan. Jos sopeutuminen tapahtuu energian hintaa lähinnä kotitalouksissa nostamalla, voi ilmastonmuutoksen torjuminen heikentää erityisesti pieni- ja keskituloisten toimeentuloa. Uhkakuvan välttämiseksi on huolehdittava kohtuuhintaisen energian tuottamisesta ja kustannustehokkaista energiantuotannon tukimuodoista.
&#;8211 Ostovoiman heikentymisen lisäksi negatiiviset työllisyysvaikutukset voivat olla ennakoitua suuremmat, jos suomalaisen teollisuuden toimintaedellytyksistä ei huolehdita, SAK:n elinkeinoasioiden päällikkö Janne Metsämäki huomauttaa.
SAK:n tehtävänä on huolehtia palkansaajien ostovoimasta ja reaaliansiokehityksestä myös ilmastotalkoissa. Palkansaajia ei ole reilua pistää ilmastonmuutoksen maksumiehiksi, eikä reaalipalkoista tinkiminen ilmastonmuutoksen varjolla ole kotimarkkinoiden kehityksenkään kannalta toivottavaa. Ostovoiman kehitystä voidaan jatkossakin tukea palkkaverotusta madaltamalla.
Ilmastonmuutoksen torjuminen tarjoaa Suomelle myös mahdollisuuksia. Ympäristöteknologian kehittäminen voi avata suomalaisille yrityksille uusia vientinäkymiä.
Ilmastonmuutoksen globaaliksi hillitsemiseksi tarvitaan niin päästökauppaa, uusiutuvien energialähteiden tukemista, energiansäästämistä kuin siirtymistä päästöttömään energiantuotantoon. Tärkein ilmastonmuutosta hillitsevä keino lyhyellä tähtäimellä on energiansäästö. Yritystoiminnan edistämisessä myös päästöttömien ratkaisujen kehittäminen on tärkeää.
– Uusiutuvan energian tuotannossa on paljon mahdollisuuksia luoda uusia työpaikkoja, Metsämäki muistuttaa.
Mikäli ilmastonmuutoksen torjuminen aiheuttaa työpaikkojen menetyksiä joillakin toimialoilla, on huolehdittava riittävän tasoisesta siirtymävaiheen turvasta. Työntekijöiden uudelleentyöllistyminen on turvattava kattavilla tukipaketeilla.
– Työntekijät ovat työpaikoillaan oman työnsä kehittämisen parhaita asiantuntijoita. Työpaikoilla on lisättävä yhteistyötä ympäristönsuojelun ja ilmastonmuutoksen torjunnassa.