Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Romaneja syrjitään työhönotoss…

SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehdon mukaan uudistuva yhdenvertaisuuslaki auttaa ehkäisemään syrjintää työelämässä.

Uutinen

Romaneja syrjitään työhönotossa

Suomen romanit kokevat enemmän syrjintää työhönotossa kuin esimerkiksi somalit. SAK:n lakimies ehdottaa työllistämisohjelmaa edistämään romanien työllistymistä.

Yli puolet romaneista on kokenut syrjintää työhönotossa viimeisen viiden vuoden aikana. Nuoria on heidän omien kokemustensa mukaan syrjitty jopa enemmän kuin muita romaneja. Tiedot käyvät ilmi viime viikolla julkaistusta vähemmistövaltuutetun selvityksestä.

SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto esittää, että romanien työllistämiseksi tehtäisiin samanlainen työllistämisohjelma kuin maahanmuuttajille ja osatyökykyisille.

– Lisäksi työnhakijalla pitäisi syrjintää epäillessään olla oikeus saada tietää, miksi häntä ei valittu. Toistaiseksi sellainen oikeus koskee ainoastaan epäilyä sukupuolten välisestä epätasa-arvosta.

Yhtenä työhönottoon vaikuttavana tekijänä on pidetty romanien muuta väestöä heikompaa koulutustasoa. Kuitenkin paremmin koulutetut romanit kärsivät syrjinnästä jopa enemmän kuin vähän koulutetut.

Tarvitaan avointa vuoropuhelua

Anu-Tuija Lehdon mukaan työmarkkinajärjestöjen vuoropuhelua pitää lisätä, jotta romanien asemaa työmarkkinoilla saadaan parannettua. Yksi ongelmia aiheuttava ikuisuuskysymys on romanien perinteinen vaatetus. Työnantaja saattaa kieltää romanivaatteiden pitämisen silloinkin, kun työssä ei vaadita tiettyä työvaatetusta.

– Siihen työnantajalla ei ole oikeutta. Esimerkiksi asiakkaiden negatiivinen suhtautuminen ei ole hyväksyttävä syy kieltoon, Lehto toteaa.

Lehto muistuttaa, että eduskunnassa on parhaillaan käsiteltävänä esitys uudeksi yhdenvertaisuuslaiksi. Sen tarkoituksena on poistaa syrjintä. Uudistuksessa esitetään muun muassa, että vähintään 30 työntekijän yrityksissä pitää laatia yhdenvertaisuussuunnitelma.

– Suunnitelmassa on hyvä tarkastella rekrytointeja ja vähemmistöjen asemaa, esimerkiksi kansallispuvun käyttämistä työssä.

Vähemmistövaltuutetun selvitys: Erilaisena arjessa – selvitys romanien syrjintäkokemuksista 

Tiivistelmä selvityksestä