Raamisopimus turvaa Suomen kilpailukyvyn ja työllisyyden
SAK:n Varsinais-Suomen aluekokouksen kannanotto
Vasta neuvoteltu raamisopimus sisältää mittavia työelämän laadullisia parannuksia ja palkankorotukset kahdelle vuodelle. Ne on tärkeää saada voimaan.Aluekokous vaatii, että osapuolet pääsevät sopimukseen kolmen päivän koulutusasiasta. On erittäin tärkeää, että työntekijät voivat osallistua koulutukseen ammattitaidon parantamiseksi. Yli 55-vuotiaiden kohdalla näitä päiviä tulee voida käyttää myös työkyvyn edistämiseen.
Aluekokous pitää erityisen hyvänä raamisopimuksessa sovitun lomakorvausten jaksotuksen poistamista. Siten työsuhteen aikana kertyneet lomakorvaukset eivät enää siirrä työttömyyspäivärahakauden alkamista. Myös soviteltua työttömyyspäivärahaa parannetaan. Uudistukset ovat merkittäviä etenkin osa- ja määräaikaisissa työsuhteissa työskenteleville.
Lisäksi isyysvapaan piteneminen kahdella viikolla on tärkeää kuten myös pätkä- ja vuokratyöhön liittyvien epäkohtien korjaaminen.
Aluekokous toteaa, että raamisopimuksessa sovitut palkankorotukset ovat tässä taloudellisessa tilanteessa hyväksyttävissä. Varsinkin 150 euron kertakorvaus hyödyttää pienipalkkaisia, jotka saavat nyt suhteessa suurimmat korotukset. Se on kohtuullista, sillä hintojen noususta ovat kärsineet etenkin pienipalkkaiset.
Työssä jaksamisen kannalta vuorotteluvapaa on osoittautunut tehokkaaksi keinoksi. Vuorotteluvapaan korvausten leikkausten peruuttaminen on perusteltua.
Aluekokous pitää tärkeänä, että työntekijöiden järjestäytymisaste ammattiliittoihin pysyy korkeana jatkossakin tämänkaltaisten sopimusten saavuttamiseksi. Yksityinen työttömyyskassa ei ole ammattiliitto eikä pysty vastaavia laadullisia parannuksia sopimaan.
Aluekokous toivoo, että työmarkkinoiden raamiratkaisun pohjalta nyt käynnistyvät liittokohtaiset soveltamisneuvottelut muodostuvat riittävän kattavaksi ja johtavat raamisopimuksen soveltamiseen.
SAK:n Varsinais-Suomen aluekokous
29.10.2011