Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Puolueiden valtasuhteet ratkai…

Antti Kaikkonen, Kari Uotila ja Reijo Paanen

Uutinen

Puolueiden valtasuhteet ratkaisevat EU:n suunnan

SAK:n eurovaalipanelistit korostivat europarlamentin kasvanutta valtaa ja sen vaikutusta EU:n päätöksentekoon. Kaikkia EU-maita sitova minimityöaika, työsuojelu ja ryhmäkanneoikeus saivat kannatusta paneeliin osallistuneilta.

SAK:n valtuustokokouksen yhteydessä tänään perjantaina pidetyssä eurovaalitentissä keskityttiin työelämää ja työmarkkinoita koskeviin kysymyksiin. Paneelissa kohtasivat eurovaaliehdokkaat, keskustan kansanedustaja Antti Kaikkonen, SDP:n puoluesihteeri Reijo Paananen sekä vasemmistoliiton kansanedustaja Kari Uotila.

Kaikkia jäsenmaita sitovia normeja panelistit kaipasivat erityisesti työsuojelu- ja työturvallisuusasioihin. Kaikkonen piti tärkeänä myös yhteistä minimitasoa yritysverotuksessa. Uotila korosti yleiseurooppalaisia keinoja veroparatiisien purussa ja harmaan talouden torjumisessa.

– Miljardit on saatava käyttöön veronkiertäjien taskuista, Uotila totesi.

Paananen näki ykkösasiana yhteisen työaikadirektiivin. Hän piti vaarallisena unionin lainsäädännön yksinkertaistamista niin, että se heikentäisi esimerkiksi työturvallisuutta.

– Turhaa sääntelyä ei oikeastaan ole EU:ssa, Paananen painotti.

Uotila kehotti eurooppalaista ay-liikettä aktiivisuuteen, jotta sääntelyn mahdollinen purkaminen ei polje työehtoja ja tapahdu pelkästään rahan, pääoman ja suuryritysten etujen mukaisesti.

Eläkejärjestelmä ja työehdot suomalaisissa käsissä

Kysymykseen, pitäisikö työehtojen määräytyä työntekijän työskentely- vai kotimaan mukaan, vastaus oli selvä: maassa maan tavalla.

– Pitää noudattaa sen maan työlainsäädäntöä, missä ollaan, Kaikkonen painotti.

Suomalaisen ay-liikkeen ammattiliitoille ajama itsenäinen ryhmäkanneoikeus sai panelisteilta kannatusta. Heidän mielestään se voitaisiin ottaa laajemmin käyttöön Euroopassa. Ryhmäkanneoikeus turvaisi työntekijöiden oikeuksia myös alhaisemman järjestäytymistason maissa.

Työeläkejärjestelmän ja sosiaaliturvan suhteen puolueet olivat yksimielisiä. Ne halutaan pitää kansallisen päätöksenteon piirissä myös jatkossa. Paananen muistutti, että monessa maassa eläkkeet maksetaan valtion yhteisestä kassasta. Jos kassat tyhjenevät, tilanne voi synnyttää seuraavalla viisivuotiskaudella sosiaalisen kriisin.

Europolitiikka vaikuttaa nykyään yhä enemmän myös Suomen kehityssuuntaan. Panelistit kehottivat palkansaajia vaaliuurnille, jotta työntekijöiden ääni kuuluisi paremmin EU:n päätöksenteossa seuraavalla vaalikaudella.

Vaalitentti on nähtävissä myöhemmin tänään myös SAK:n YouTube-kanavalla http://www.youtube.com/SAKtuubi.