Pimeän työvoiman käyttö pois työmarkkinoilta
Ay-liikkeen terveiset Pohjoismaiselle ministerineuvostolle
Suomi ottaa puheenjohtajavastuun Pohjoismaisessa ministerineuvostossa vuoden vaihtuessa. Pohjolan Ammatillinen Yhteisjärjestö PAY ja sen kolme suomalaista keskusjärjestöä pitävät tärkeänä rakentavaa vuoropuhelua Suomen hallituksen kanssa ennen alkavaa puheenjohtajakautta. Järjestöt ovat sitä mieltä, että tarvitaan voimallisia toimia kitkemään työmarkkinoilta ulkomaisten työntekijöiden syrjintä ja pimeän työvoiman käyttö.
Lisäksi järjestöt pitävät tärkeänä sitä, että Pohjoismaissa työmarkkinoita on pitkälti säädelty kattavilla työehtosopimuksilla. On kuitenkin haastavaa, miten työehtosopimuksilla voidaan tulevaisuudessa tukea joustavuutta työmarkkinoilla ja samalla turvata palkansaajien oikeudet. Sopimusyhteiskunnan haasteisiin vastaamisen tuleekin olla yksi selkeä painopiste pohjoismaisessa yhteistyössä.
Teollisuuden säilyminen Pohjolassa turvattava
Yhteiset työmarkkinat on järjestöjen mukaan yksi pohjoismaisen yhteistyön peruspilareista, mutta vapaata liikkuvuutta vaikeuttavien esteiden poistamiseksi on vielä paljon tehtävää.
Ilmastokysymyksessä pohjoismainen ammattiyhdistysliike on sitoutunut toimimaan sellaisen energiauudistuksen puolesta, jonka avulla saavutamme tavoitteen, että ilmasto lämpenee korkeintaan kaksi astetta verrattuna esiteolliseen tasoon. On kuitenkin tärkeää toteuttaa energiapolitiikkaa niin, ettei kilpailtu teollisuus pakene Pohjolasta maihin, joiden ilmastokunnianhimo on pienempi. Työmarkkinaosapuolet haluavat edistää ilmastotavoitteisiin pääsyä yhteistyössä hallitusten kanssa sosiaalisesti hyväksyttävällä tavalla.
Nämä terveiset käyvät ilmi PAYn ministeri Jan Vapaavuorelle lähettämästä kirjeestä, jossa esitellään ay-liikkeen näkökulmat puheenjohtajakauteen. Kirjeen allekirjoittivat SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly, STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää ja Akavan edunvalvontajohtaja Minna Helle sekä PAY:n pääsihteeri Anders Nordström. Lyly on tänä vuonna PAY:n puheenjohtaja. Ministeri Vapaavuori puolestaan vastaa pohjoismaisesta yhteistyöstä valtioneuvostossa.