Perhevapailta töihin palaavalle tehostettu irtisanomissuoja
Palkansaajajärjestöt ehdottavat perhevapaalta töihin palaavalle tehostettua irtisanomissuojaa ja kunnollista perehdytystä työhön paluun jälkeen. Äidin imetysmahdollisuuksia tulisi myös lisätä työpaikoilla.
Nykyisen hallituksen yhtenä tavoitteena on ollut helpottaa perheen ja työn yhteensovittamista. Työ- ja elinkeinoministeriön nimittämä työryhmä selvitti, turvaako nykyinen lainsäädäntö riittävästi perhevapaalta töihin palaavan aseman.
Työryhmässä mukana ollut SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto pitää ongelmana sitä, että yhteistoimintaneuvotteluja käydään työntekijän perhevapaan aikana. Töihin palaavia myös irtisanotaan heti työhön paluun jälkeen.
– Syrjintä raskauden ja perhevapaiden käytön takia on tuttu ilmiö ammattiliitoille. Se ei koske pelkästään naisia vaan yhtälailla myös miehiä. Vain pieni osa syrjityistä uskaltaa kuitenkin puuttua asiaan.
Perhevapaalta töihin paluu -työryhmän enemmistö oli kuitenkin sitä mieltä, ettei lainsäädäntömuutoksia tarvita. Nykyinen työsopimuslaki takaa riittävän suojan. Palkansaajajärjestöjen edustajat ovat toista mieltä. He jättivät eriävän mielipiteensä tänään julkaistuun työryhmän muistioon.
– Esitämme lainsäädäntömuutoksia, jolla perhevapaalta töihin palaajalle säädettäisiin tehostettu irtisanomissuoja. Jos työnantaja irtisanoisi työntekijänä tänä aika, irtisanominen katsottaisiin johtuvan perhevapaasta, ellei työnantaja muuta todista. Perhevapailta töihin palaavan työntekijän puolesta ei saisi myöskään käydä yhteistoimintaneuvotteluja, Lehto toteaa.
Tehostettua irtisanomissuojaa vastaava säännös turvaa nykyään raskaana olevaa työntekijää.
Kunnon perehdytystä ja imetysmahdollisuuksia
Palkansaajajärjestöjen mielestä työpaikoilla olisi syytä panostaa myös työhön palaavan perehdytykseen. Työnantajan ja työntekijän on hyvä käydä läpi henkilöstössä ja toimenkuvissa sekä työmenetelmissä ja -välineissä tapahtuneet muutokset.
– Työnantajat tarvitsevat työntekijöitä. He ovat isiä ja äitejä, joita myös lapset tarvitsevat. Syrjinnällä raskauden tai perhevapaiden takia on kauaskantoisia seurauksia, Lehto painottaa.
Äitien kohdalla töihin paluuta voi hankaloittaa se, että moni uskoo joutuvansa lopettamaan imettämisen. Toinen vaihtoehto on, että äiti jatkaa perhevapaata, koska työpaikalla ei ole mahdollista imettää tai työaika on liian tiukka.
– Lainsäädäntöämme pitäisi tältä osin täsmentää. Siihen tulisi lisätä selkeä säännös, joka takaisi työntekijälle oikeuden imettää työajalla. Tämä olisi tärkeää myös siksi, ettei äiti lopeta imettämistä työhön paluun takia.
Isiä säännös kannustaisi jäämään perhevapaille, kun äidin imetysmahdollisuudet työajalla olisi turvattu.