Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Pätkätyöt vahvasti esillä SAK:…

Uutinen

Pätkätyöt vahvasti esillä SAK:laisten liittojen neuvottelutavoitteissa

Sopimuskierros 2007

SAK:n työmarkkinatoimittajaseminaari 2007

Pätkätyöntekijöiden asema on nousemassa vahvasti esille syksyn ja talven aikana käytävissä työehtosopimusneuvotteluissa. Kunta-alalla parannuksia vaaditaan erityisesti määräaikaisten työntekijöiden asemaan, yksityisillä palvelualoilla puolestaan vaaditaan reiluja pelisääntöjä lisätyön tarjoamiseksi osa-aikaisille työntekijöille. Myös kuljetusalojen neuvotteluihin on tulossa pätkätyöntekijöiden asemaan liittyviä vaatimuksia.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtajan Tuire Santamäki-Vuoren mukaan liiton määräaikaisia työntekijöitä koskevissa neuvottelutavoitteissa ei edellytetä mitään sen yli, mitä ei olisi jo laissa säädetty. Perusteettomien määräaikaisten työsuhteiden käyttö on erityisesti kunta-alalla yleinen ongelma. JHL vaatii sen vuoksi kunta-alan virka- ja työehtosopimuksiin omaksumismääräyksiä, jotka velvoittaisivat osapuolia käymään paikallisia neuvotteluja määräaikaisten työsuhteiden lainmukaisuudesta. Työnantajapuoli ei ole ollut tähän halukas.

Määräaikaisten aseman parantamisen lisäksi kunta-alan työntekijäjärjestöt vaativat mm. palkkausmääräyksien ja paikallista sopimista koskevien menettelytapojen tarkennuksia sekä luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen oikeuksien ja aseman parantamista.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin tavoitteena on saada työehtosopimuksiin selkeät kirjaukset lisätyön tarjoamisvelvoitteesta osa-aikaisille työntekijöille, joita on huomattava osa kaikista yksityisten palvelualojen työntekijöistä. PAMin keskeisiä laatutavoitteita on myös palkallinen äitiys- ja isyysvapaa, joka on jo voimassa monilla muilla aloilla. Liiton puheenjohtaja Ann Selin on toiveikas tämän tavoitteen suhteen; hänen mukaansa asialle on löytynyt ymmärrystä laajalti liiton ulkopuoleltakin.

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton AKT:n suurimpien sopimusalojen työehtosopimukset päättyvät vasta ensi tammikuun lopussa. Liiton puheenjohtajan Timo Rädyn mukaan näiden alojen neuvottelut voitaneen aloittaa loka- ja marraskuun vaihteessa. Rätykin ennakoi tärkeiksi laatukysymyksiksi nousevan mm. pätkätyöntekijöiden ja luottamushenkilöiden aseman parantamisen.

SAK:n Lauri Ihalainen: Koordinaatio toimii myös liittokierroksella

SAK:laiset liittopuheenjohtajat kertoivat sopimusneuvottelujen tavoitteista tänään Helsingissä järjestetyssä SAK:n työmarkkinatoimittajaseminaarissa. Seminaarissa niin ikään puhuneen SAK:n puheenjohtajan Lauri Ihalaisen mukaan käynnissä olevat sopimusneuvottelut ovat osoittaneet, että ammattiliitot haluavat koordinoida neuvotteluja myös liittokohtaisella kierroksella. Jos myös nyt kesken olevissa neuvotteluissa päädytään samansuuntaisiin sopimuskausiin kuin tähän mennessä solmituissa ratkaisuissa, on yhteinen koordinaatio mahdollista myös seuraavan sopimuskauden lopussa työmarkkinakierroksen muodosta riippumatta, Ihalainen arvioi.

Lauri Ihalainen sivusi puheenvuorossaan myös kunta-alalla parhaillaan käytäviä sopimusneuvotteluja. Hänen mukaansa eduskuntavaalien alla annettiin lupauksia, joissa oli aineksia palkkakilpailukierteen syntymiselle. Poliittisten päättäjien tehtäviin ei Ihalaisen mukaan kuitenkaan kuulu palkkaneuvottelujen käyminen, vaan toimivien edellytyksien luominen palvelujen tuottajille, työntekijöiden palkkaamiselle ja kilpailukykyisille palkoille.

Ihalainen korosti, että kuntasektorilla on jo useamman vuoden ajan kehitetty työn vaativuuden arviointiin perustuvaa palkkausjärjestelmää. Hänen mukaansa olisi surullista, jos nämä työn vaativuuteen perustuvat kriteerit nyt ajettaisiin kuntasektorilla sivuun. Ihalainen piti epätoivottavana myös sitä, että kunta-alalla ajauduttaisiin nykyistä pienempiin sopimuskokonaisuuksiin, kun pyrkimys muilla sektoreilla on ollut päinvastainen.

SAK:n työmarkkinatoimittajaseminaarissa esiteltiin myös SAK:n näkemyksiä niistä kolmikantaisista hankkeista, joissa tällä hetkellä valmistellaan työelämään liittyviä kysymyksiä. Kolmikantahankkeita koskeva muistio löytyy pdf-muodossa oikeanpuoleisen palstan linkin kautta.