Palkkalaskuri.fi kartuttaa tietoa suomalaisesta työelämästä
Huhtikuun alussa avattiin Internetissä uusi kaikille avoin Palkalaskuri.fi-palvelu, jonka kautta kerätään tietoja suomalaisten palkka- ja työehdoista. Osoitteesta www.palkkalaskuri.fi löytyvä palvelu on osa eurooppalaista Woliweb-projektia, jossa on mukana Suomen lisäksi kahdeksan muuta Euroopan maata.
Palkkalaskuri.fi-palvelun olennainen työkalu on netissä täytettävä kyselylomake, joka sisältää useita palkka- ja työehtoja sekä muita työelämää koskevia kysymyksiä. Suurin osa näistä on monivalintakysymyksiä, joihin kävijät voivat vastata klikkaamalla hiirellä omaan tilanteeseensa sopivaa vaihtoehtoa. Ammattiin ja palkkaan liittyvien kysymysten lisäksi lomakkeen kysymykset koskevat mm. työtuntien määrää, työhistoriaa, yrityksen tietoja, työsopimusta, koulutusta ja ammattiliittoa.
Kaikki SAK:laisten ammattiliittojen jäsenet ovat erittäin tervetulleita jättämään tietonsa osoitteessa www.palkkalaskuri.fi. Kyselylomake löytyy nettisivuilta kohdasta ”Vastaa kyselyyn”. Lomakkeen täyttäminen kestää noin 15 minuuttia. Täyttämistä helpottaa, jos vastaajalla on käytössään viimeisin palkkalaskelma.
Tavoitteena on, että mahdollisimman moni suomalainen kävisi täyttämässä kyselyn, jolloin kertyneen aineiston kautta saataisiin kattava ja monipuolinen kuva eri ammattiryhmien ja alojen työoloista. Kyselyyn vastanneiden kesken arvotaan 1400 euron arvoinen Afrikan-matka.
Jatkossa myös palkkavertailujen tekeminen mahdollista
Kun eri ammattiryhmiin kuuluvien vastaajien palkkatietoja on saatu kerättyä tarpeeksi, avataan Palkkalaskuri.fi-palvelussa myös palkkavertailulomake. Lomakkeen kautta kävijät voivat muutamalla klikkauksella vertailla omia palkkatulojaan muiden vastaavaa työtä tekevien palkkatuloihin. Lisäksi muiden maiden sivuilla käymällä voi tarkistaa, minkälaista palkkaa näissä maissa vastaavista tehtävistä maksetaan.
Palkkalaskuri.fi-palvelun kautta saadaan reaaliaikaisesti päivittyvää tietoa, joka täydentää virallisia tilastoja erityisesti pienten ammattiryhmien osalta. Se mahdollistaa myös kansainvälisten vertailujen tekemisen yhdeksän eri maan välillä, sillä palkka- ja työolotietoja kerätään Internetin välityksellä myös Alankomaissa, Belgiassa, Britanniassa, Espanjassa, Italiassa, Puolassa, Saksassa ja Tanskassa. Pisimpään vastaava palvelu on ollut käytössä Hollannissa, jossa se avattiin jo vuonna 2001. Kyselyyn on Hollannissa vastannut jo yli 100 000 henkilöä ja näihin tietoihin perustuvaa palkkavertailulomaketta käyttää siellä päivittäin 3000&#;821140 000 ihmistä.
Palkkalaskuri.fi-palvelu on osa eurooppalaista Woliweb-projektia (Work Life Web), jonka lähtökohtana ovat olleet nimenomaan Hollannista saadut kokemukset. Vuoteen 2007 saakka ulottuvan, pääosin EU-rahoitteisen projektin tarkoituksena on saada vertailukelpoista tietoa palkoista, työajoista ja kansalaisten työelämää koskevista asenteista ja kokemuksista eri maissa.
Palkkalaskuri-konseptin omistaa hollantilainen Palkkalaskuri-säätiö (Stichting Loonwijzer), joka on Hollannin ammattiyhdistysten keskusliiton FNV:n, Amsterdamin yliopiston työelämän tutkimuksen instituutin AIAS:n sekä Monsterboard-rekrytointipalvelun yhteishanke. Kyselyn suomalaisen version on laatinut valtiotieteen tohtori Kimmo Kevätsalo helsinkiläisestä Käyttötieto Oy:stä. Hän vastaa myös tietojen analysoinnista Suomen osalta. Palkkalaskuri.fi-hankkeessa on lisäksi mukana edustajia SAK:sta, STTK:sta, Palkansaajien tutkimuslaitoksesta sekä Helsingin ja Tampereen yliopistoista.
Tutkimuskyselystä kertyneet tiedot ovat hollantilaisen päätutkimusryhmän lisäksi myös hankkeessa mukana olevien kansallisten organisaatioiden käytössä. Näin ollen myös SAK ja näiden jäsenliitot voivat hyödyntää Palkkalaskuri.fi-kyselyn tietoja omassa toiminnassaan.
Lisätietoja