Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Palkansaajat tyrmäävät sairast…

SAK:n asiantuntijalääkäri Kari Haring

Uutinen

Palkansaajat tyrmäävät sairastuneiden työntekijöiden palkkojen leikkaamisen

SAK ja sen suurimmat jäsenliitot JHL, Metalliliitto ja PAM ottivat sunnuntaina jyrkän kielteisen kannan ensimmäisen sairauslomapäivän muuttamiseen palkattomaksi. Palkaton päivä nähdään palkanalennuksena, joka rokottaa kohtuuttomasti etenkin pienipalkkaisia työntekijöitä.

– Tottakai se tilipussissa tuntuu. On ihan selvää, että kyseessä on palkanalennus. Ja silloin, jos ollaan matalapalkkaisessa työssä, niin talous voi olla koko kuukauden sekaisin, sanoi SAK:n asiantuntijalääkäri Kari Haring Ylen haastattelussa.

Kokoomuksen puoluevaltuusto hyväksyi lauantaina esityksen, jonka mukaan sairauslomille ajettaisiin Ruotsin tapaan palkatonta ensimmäistä päivää ja kaksi seuraavaa viikkoa sairauslomalla oleva palkansaaja saisi vain 80-prosenttista palkkaa. Palkansaajajärjestöt vastustavat esitystä jyrkästi. Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen totesikin Helsingin Sanomissa, että kyseessä on työmarkkina-asia.

Metalliliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan esitys kertoo maailmankuvasta, jonka mukaan sairastunut työntekijä on lähtökohtaisesti laiska pinnari, jota tulee rangaista.

Palkattomuus ei vähennä poissaoloja

Ruotsissa jo 1990-luvun alkupuolelta asti käytössä ollut palkaton ensimmäinen sairauslomapäivä ei ole ammattijärjestöjen mukaan johtanut sairauspoissaolojen määrän laskuun.

– Ruotsissa käytössä olevan mallin ei ole osoitettu vähentäneen sairauspoissaoloja. Lyhyet poissaolot ovat suhteellisesti jopa lisääntyneet, toteaa PAMin puheenjohtaja Ann Selin PAMin, JHL:n ja Metallin yhteisessä tiedotteessa.

Myös Elinkeinoelämän Keskusliiton ylilääkäri Jan Schugk myönsi keväällä 3T-lehdessä, ettei sairauspoissaolojen vähentyminen Ruotsissa näytä liittyvän sairauspäivien karenssiin.

Monilla työpaikoilla on sen sijaan sovittu, että työntekijä voi olla sairaana enintään kolme päivää ilman lääkärintodistusta.

– On olemassa tuoretta tutkimustietoa siitä, että työpaikat, joista voi olla sairastumisen vuoksi poissa omalla ilmoituksella, kärsivät vähemmän poissaoloista kuin ne työpaikat, jotka haluavat pyörittää raskasta byrokratiaa ja panostaa kontrolliin. Pitkittyvät poissaolot ovat todellinen ongelma ja niiden vähentämiseen tulisi keskittyä turhan kyykyttämisen sijasta, sanoo JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

Ylen uutinen (30.9.2012):
SAK: Karenssipäiväehdotus vain palkanalennuskeino työntekijälle

JHL:n, Metalliliiton ja PAMin tiedote (30.9.2012):
Sairastuneiden työntekijöiden palkkojen leikkaaminen ei käy

SAK:n työolobarometri (19.6.2012):
Sairastavuus ja työkyky SAK:laisilla työpaikoilla

Palkkatyöläinen (12.6.2012):
Itse kirjoitetulla sairauslomalla