Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset OECD: Suomen suurin haaste on …

Uutinen

OECD: Suomen suurin haaste on työttömyyden alentaminen

OECD:n lippuja. Kuva: OECD

Läntisten maiden talousjärjestön OECD:n raportissa pidetään Suomen suurimpana haasteena työttömyyden alentamista ja työvoimapolitiikan tehostamista. Raportissa on myös kiinnitetty huomiota mm. ammatillisen koulutuksen tehokkuuteen ja työuran aloittamisikään.

Huoli on sinänsä yhteinen. SAK on jo vuosien ajan vaatinut aktiivitoimien tehostamista ja myös riittävästi määrärahoja työttömien aktivointiin. Samoin SAK on toistuvasti esittänyt, että kaikille nuorille pitää taata koulutuspaikka välittömästi peruskoulun jälkeen.

OECD:n raportti käsittelee pääasiassa Suomen aktivointitoimia ja julkisten työvoimapalveluiden toimivuutta. Suomen työvoimaviranomaisilta vaaditaan aktiivisempaa otetta työttömien työllistämisessä.

– Työvoimapolitiikan ongelmiin on Suomessa tartuttu eritoten ay-liikkeen vaatimuksesta. Jo vuonna 2005 luotiin työttömyyskassojen maksama muutosturvajärjestelmä, jonka tavoitteena on lyhentää työttömyyttä. Sen lisäksi tänä vuonna sovittiin sosiaalitupossa aktiiviajalta maksettavasta korkeammasta päivärahasta sekä aktivointitoimenpiteiden aloittamisesta aiempaa nopeammin, SAK:n koulutus- ja työvoima-asioiden päällikkö Saana Siekkinen sanoo.

Raportissa otetaan muutamalla rivillä myös kantaa Suomen työttömyysturvajärjestelmään ja esitetään työttömyysturvan keston lyhentämistä. Virallisia suosituksia raportissa ei kuitenkaan ole, sillä se on ns. työpaperi.

Saana Siekkisen mukaan työttömyysturvan kesto ei ole syy työttömyyden pitkittymiseen. Normaalissa taloustilanteessa työttömät työllistyvät nopeasti, keskimäärin kolmessa kuukaudessa.

– Myöskään väitteet Suomen erinomaisesta työttömyysturvasta eivät pidä paikkaansa. Ansiosidonnainen työttömyyskorvaus on alhaisempi kuin muissa Pohjoismaissa ja sen kestokin on lyhyempi kuin esimerkiksi Hollannissa, Tanskassa ja Norjassa, Siekkinen sanoo.