Naiset ja miehet tekevät eri töitä palvelualoillakin
Suomessa miehet tekevät miesten hommia ja naiset naisten töitä. Se selittää sukupuolten välisiä palkkaeroja myös tietyillä palvelualoilla, joilla ammattinimike määrittää palkan.
Kaupan alalla sekä matkailu-, ravintola, ja vapaa-ajan palveluissa (marava) palkkaus määräytyy ammattinimikkeen mukaan. Työehtosopimukset on kirjoitettu sukupuolineutraalisti, mutta ammattinimikkeeseen perustuva palkkausjärjestelmä voi pahimmillaan ylläpitää ammatteihin liittyviä arvostustekijöitä, jotka eivät enää vastaa nykypäivää. Työt muuttuvat, ja saman nimikkeen alla voidaan tehdä hyvin erilaisia töitä.
Tiedot käyvät ilmi sosiaali- ja terveysministeriön teettämästä, tänään julkaistusta tutkimuksesta.
Palkkausjärjestelmiä täytyy uudistaa
Ammattinimikepohjaisen palkkausjärjestelmän avulla on vaikea arvioida, miten työpaikoilla toteutuu velvoite maksaa sama palkka samasta ja samanarvoisesta työstä.
Palkkausjärjestelmiä tulisikin uudistaa siten, että ne painottuvat aiempaa enemmän yhteneväisiin tehtävien vaativuuteen ja henkilökohtaisen suoritukseen perustuviin periaatteisiin, tutkimuksessa todetaan.
Myös työsuhteen laadulla on merkitystä sukupuolten välisten palkkaerojen kannalta, koska kokoaikaisten ja osa-aikaisten palkansaajien tehtävät ovat osin eriytyneet. Naiset tekevät miehiä enemmän matalapalkkaisia osa-aikaisia töitä.
Tasa-arvosuunnitelmat ja palkkakartoitukset harvassa
Tutkimuksessa kysyttiin myös, onko yrityksissä tehty lain edellyttämät tasa-arvosuunnitelma ja palkkakartoitus. Tasa-arvosuunnitelma puuttui reilulta kolmannekselta (36 %) kaupan alan yrityksistä ja kahdelta kolmasosalta (67 %) marava-alan yrityksistä. Keskeisin syy on se, että yritykset eivät koe suunnitelman tekoa tarpeelliseksi.
Palkkakartoituksia ei ollut tehnyt 42 prosenttia kaupan alan eikä 57 prosenttia marava-alan yrityksistä.
Nyt tutkituilla aloilla vaaditut suunnitelmat ja kartoitukset puuttuvat vieläkin useammin kuin SAK:laisilla aloilla keskimäärin (SAK:n luottamushenkilöpaneeli 2012).Tasa-arvolaki edellyttää tasa-arvosuunnitelmien tekemistä vähintään 30 henkeä työllistävissä työpaikoissa.
Tänään julkaistiin sosiaali- ja terveysministeriön tilaama tutkimus Tasa-arvon vahvistaminen palkka- ja sopimuspolitiikassa. Se liittyy sukupuolten välisiä palkkaeroja arvioineeseen tutkimus- ja kehittämishankkeeseen, joka toteutettiin kaupan alalla sekä majoitus-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluissa. Alat työllistävät yhteensä yli 300 000 palkansaajaa eli noin viidenneksen yksityisen sektorin kaikista palkansaajista.
Hankkeessa oli mukana Palvelualojen ammattiliitto PAM, samoin työnantajajärjestöt Kaupan liitto sekä Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa. Sen toteutti Palkansaajien tutkimuslaitos.