Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Myös tulevaisuuden työssä tarv…

Vasemmalta SAK:n Eloranta, Tekesin Alasoini, Jasmina Khabbal SAKKIsta, Paltan Sajavaara ja valtiosihteeri Heinonen. Antti Rinne puuttuu kuvasta.

Uutinen

Myös tulevaisuuden työssä tarvitaan työehtosopimuksia

Työelämä ja ammatit muuttuvat teknologian laajentuessa työhön ja työvälineisiin. Tulevaisuudessa yhä useampi työllistää itse itsensä.

Ammattiyhdistysliikkeen on pysyttävä mukana tässäkin kehityksessä, mainitsee puheenjohtaja Jarkko Eloranta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestöstä.

– Tulevaisuudessa ay-liikkeen tehtävänä on tarjota alusta, johon itsensätyöllistäjät voivat järjestäytyä, Jarkko Eloranta visioi.

Hän kertoo, miten taksipalvelu Überin työntekijät ovat jo järjestäytyneet San Franciscossa. Vaikka pysyviä työyhteisöjä on tulevaisuudessa nykyistä vähemmän, yhteisten asioiden hoito koetaan tärkeäksi.

Työnantajajärjestö Paltan työmarkkinapäällikkö Anu Sajavaara nostaa esiin työehtosopimusten päivittämistarpeet. Esimerkkinä hän kertoo, miten tes ei aina tue työntekijän yksilöllisiä työaikajoustoja. Elorannan mukaan työehtosopimukset palvelevat kuitenkin pääsääntöisesti hyvin.

– Tarvitaan malttia, että työehtosopimuksia ehditään kehittää.

Eloranta puhui SAK:n paneelikeskustelussa Mahdollisuuksien aika – hyvä työ digiajassa, joka pidettiin Porin SuomiAreenalla torstaina.

Empatiaa vaativat työt säilyvät

Valtiosihteeri Olli-Pekka Heinonen muistuttaa, että arvioiden mukaan nykyisistä ammateista häviää Euroopassa noin 30 prosenttia, Yhdysvalloissa jopa 70 prosenttia.

– Jos työ on ohjelmoitavissa, niin se tullaan ohjelmoimaan. Ihminen vapautuu tekemään luovaa työtä sekä työtä, jossa tarvitaan empatiaa, Heinonen toteaa.

– Meidän on kuitenkin löydettävä työntekijöille uusia polkuja muun muassa osaamisessa ja monella tasolla, kansanedustaja, puheenjohtaja Antti Rinne muistuttaa.

Hän korostaa, että muutosvaatimukset eivät koske ainoastaan työntekijöistä, vaan myös yrityksiä, joiden on muutettava toimintapaansa menestyäkseen maailmanmarkkinoilla.

Jarkko Elorannan mukaan robotisaatiolla ei korvata esimerkiksi työvoimahallintoa tai sosiaalialan työntekijöitä

– Koneet eivät voi tehdä työtä, jossa tarvitaan empatiaa ja vuorovaikutustaitoja, Eloranta summaa.