Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Miten eroon työpaikkakiusaamis…

Uutinen

Miten eroon työpaikkakiusaamisesta?

Työpaikkakiusaamiseen pitää puuttua heti. Siihen tarvitaan koko työyhteisön sitoutumista, mutta miten selvittää vaikeita tilanteita? Tässä vinkkejä.

Joka päivä yli 100 000 työntekijää kokee tulleensa kiusatuksi työpaikallaan. Luku on valtavan iso. Kiusaaminen on tuhoisaa paitsi sitä kokeville ihmisille myös koko työyhteisölle, joten sitä ei saa hyväksyä missään tilanteessa. Tätä korostaa laaja joukko työyhteisöasiantuntijoita.

Mitkä sitten ovat asiantuntijoiden toimintaohjeet kiusaamistapauksissa?

Jos koet olevasi kiusattu

  • Ota kiusaavaksi kokemasi käyttäytyminen puheeksi kielteisesti käyttäytyneen kanssa. Kerro, minkälaisen käyttäytymisen olet kokenut epäasiallisena ja miltä sinusta tuntuu. Pyydä häntä lopettamaan. Puhu käyttäytymisestä, älä ihmisen ominaisuuksista.
  • Pyydä tarvitessasi työtoveri tueksesi tähän puheeksi ottamiseen.
  • Jos sinusta tuntuu vaikealta ottaa asia puheeksi kiusaavasti käyttäytyvän henkilön kanssa, vie asia suoraan esimiehelle. Tukea asian saat tarvittaessa esimerkiksi työsuojeluvaltuutetultasi tai työterveyshuollosta.
  • Jos koet kiusaajaksi oman esimiehesi, ilmoita asiasta hänen esimiehelleen.

Jos olet työkaveri ja havaitset kiusaamista

  • Mene epäasiallisesti ja kiusaavasti käyttäytyvän luo ja kerro hänelle, että mielestäsi hänen käyttäytymisensä on kiusaamista ja pyydä häntä lopettamaan. Voit tehdä tämän myös jonkun työtoverisi kanssa, joka myös on havainnut kiusaavan käyttäytymisen.
  • Mene kiusaamisen kohteeksi joutuneen luo ja kysy häneltä, miten voit auttaa häntä.
  • Ilmoita havaitsemastasi kiusaavasta kohtelusta esimiehelle ja työsuojeluvaltuutetulle. Esimiehellä on velvollisuus puuttua asiaan. Työsuojeluvaltuutettu ryhtyy toimiin omassa roolissaan.
  • Tarkista oman työpaikkasi epäasiallista kohtelua ja kiusaamista koskevasta toimintamallista, miten sinua ohjeistetaan siinä toimimaan.

Jos olet esimies ja havaitset kiusaamista

  • Työturvallisuuslaki velvoittaa työnantajan eli johdon ja esimiesten huolehtimaan siitä, että työntekijän terveys ja turvallisuus eivät vaarannu työssä ja puuttumaan tietoonsa tulleeseen epäasialliseen kohteluun ja kiusaamiseen.

Lisätietoja työpaikkakiusaamisesta ja sen ehkäisystä saa Sopuisa työyhteisö -hankkeen kokoamasta tietopaketista, joka löytyy Työterveyslaitoksen verkkosivuilta. Sitä ovat olleet kokoamassa muun muassa SAK:n ja JHL:n asiantuntijat.