Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Miksi on tärkeää äänestää kunt…

Alue- ja kuntavaalit järjestetään 13. huhtikuuta. Vaalien ennakkoäänestys on 2.-8. huhtikuuta.

Uutinen

Miksi on tärkeää äänestää kunta- ja aluevaaleissa?

Huhtikuussa 2025 käydään samanaikaisesti kahdet vaalit: kuntavaalit ja aluevaalit. Kummassakin vaikutetaan siihen, millaisilla arvoilla arkeasi rakennetaan.

Tehdään ajatusleikki.

Heräät aamulla kotona. Kotisi lämpiää kaukolämmöllä ja hanasta tulee puhdasta vettä. Lähdet viemään nuorempaa lastasi lähipäiväkotiin ja vanhempaa naapurustossa sijaitsevaan alakouluun.

On vielä pimeää, mutta onneksi on katuvalot ja auratut tiet. Koululla osallistut vielä palaveriin, jonka tarkoituksena on sopia yhdessä monialaisen ammattilaistiimin kanssa, miten lapsesi oppimishaasteisiin tartutaan parhaiten.

Lähdet töihin kunnan toisella puolella olevalle teollisuusalueelle. Sinne on helppo päästä myös julkisilla. Työpäivän jälkeen kotiin tullessa sairaanhoitajana työskentelevä puolisosi on jo hakenut nuorimmaisenne koulun iltapäiväkerhosta. Sinun tehtäväsi on viedä esikoinen uimahallille uimaseuran harjoituksiin. Odottaessa palautat kirjoja kirjastoon.

Kaikki äskeisessä tarinassa olevat asiat liittyvät niihin päätöksiin, joista kuntavaaleissa on kysymys. Kunnissa päätetään varhaiskasvatuksen ja koulutuksen järjestämisestä. Kuntien päätösvallassa on kaavoitus ja osittain myös se, paljonko uusia asuntoja rakennetaan ja missä ne sijaitsevat. Myös sellaiset perusasiat kuin energia ja puhdas vesi ovat kuntien vastuulla.

Aluevaaleissa valitut valtuutetut tekevät hyvinvointialueilla merkittäviä päätöksiä. Heidän vastuullaan on pitkä lista meille jokaiselle tärkeitä asioita, kuten perusterveydenhuolto, erikoissairaanhoito, sosiaalihuolto sekä lasten, nuorten ja perheiden palvelut. Hyvinvointialueet vastaavat myös mielenterveys- ja päihdepalvelujen järjestämisestä, vammaispalveluista, oppilashuollosta, pelastustoimesta ja ensihoidosta.

On tärkeää, että hyvinvointialueiden ja kuntien palveluiden yhteistyö toimii mahdollisimman saumattomasti.

Millä arvoilla päätöksiä tehdään?

Jokainen valtuutettu joutuu tekemään työtään rajallisten resurssien paineessa. Kaikkeen ei riitä rahaa ja on tehtävä valintoja. Ei ole kuitenkaan yhdentekevää, millä arvoilla valintoja tehdään.

Ehdokkaat edustavat erilaisia arvomaailmoja ja äänestyspäätös tarkoittaa, että tukee ehdokkaan tavoitteita. Perinteisesti yritysmaailman intressit jakavat ehdokkaat ovat onnistuneet hyvin saamaan tukijansa vaaliuurnille.

Vaalitulos voi vaikuttaa hallituspolitiikkaan

Äänestämällä on myös mahdollisuus antaa maan hallituksen politiikasta väliarvio.

Kuntavaalien tulos heijastaa usein puolueiden kannatuksen kehitystä myös valtakunnallisella tasolla. Kuntavaaleissa pärjänneet puolueet ovat usein vahvistaneet asemansa seuraavissa eduskuntavaaleissa. Suomessa järjestetään seuraavat eduskuntavaalit jo kahden vuoden päästä.
Tuloksella on vaikutusta maan kulloisenkin hallituksen työskentelyyn – mitä enemmän hallituspuolueet ovat ottaneet vaaleissa takkiin, sen tarkemmin hallituspuolueiden kansanedustajat ovat alkaneet puntaroida, miltä oman valinnan todennäköisyys vaikuttaa seuraavissa eduskuntavaaleissa. Vastaavasti mitä paremmin hallituspuolueet ovat kuntavaaleissa menestyneet, sen enemmän he ovat saaneet tarmoa saattaa itselleen tärkeitä asioita loppuun ennen vaalikauden päättymistä.

Vaaleissa valitaan myös työnantajia

Kunta- ja aluevaaleista puhuttaessa unohtuu helposti, että kunnat ja hyvinvointialueet ovat suuria työnantajia. Kunnissa ja hyvinvointialueilla työskentelee 440 000 työntekijää, joille vaaleissa äänestetyt ja valituksi tulleet poliitikot ovat työnantajia. He päättävät, minkälaisilla resursseilla ja lisäeduilla työskennellään.

SAK:lla on koko joukko omia tavoitteita aluevaaleissa ja kuntavaaleissa. Aluevaaleissa olennaisin asia liittyy henkilökunnan hyvinvointiin ja sitä kautta laadukkaisiin julkisiin hyvinvointialueen palveluihin. Kuntavaaleissa keskeiset teemat liittyvät kasvatukseen ja opetukseen sekä tämän vuoden alusta kuntien vastuulle siirtyneiden työllisyyspalveluiden laatuun ja rahoitukseen.

Aluevaaliteemoihin voit tutustua tarkemmin: sak.fi/aluevaalit
Kuntavaaliteemoihin voit tutustua tarkemmin sak.fi/kuntavaalit

Valitse ehdokkaasi vaaligalleriasta!

SAK toteuttaa molempiin vaaleihin omat vaaligalleriansa, josta voit käydä katsomassa SAK:laisten ammattiliittojen jäseninä tai liittojen työntekijöinä olevia oman kuntasi tai hyvinvointialueesi ehdokkaita. Jokainen vaaligalleriaan ilmoittautunut ehdokas on sitoutunut edistämään kolmea SAK:laista arvoa:

  • Ihmisarvoa työssä
  • Yhdenvertaisuutta
  • Ihmisen puolella olemista

Tutustu ehdokkaisiin aluevaaligalleriassa ja kuntavaaligalleriassa.

Kahdet vaalit ja kaksi eriväristä äänestyslipuketta

  • Kuntavaalit järjestetään samanaikaisesti 292 Suomen kunnassa.
  • Aluevaalit järjestetään samanaikaisesti 21 hyvinvointialueella. Helsingissä ei käydä erillisiä aluevaaleja, sillä Helsingissä kuntavaalit ovat samalla aluevaalit.
  • Kotikuntasi ja hyvinvointialueesi on määräytynyt 21.2.2025. Jos olet tämän jälkeen muuttanut toisaalle, vaaleissa voit äänestää aiemman kotikuntasi ja hyvinvointialueesi ehdokkaita.
  • Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 13.4.2025. Tällöin voit äänestää vain sillä äänestyspaikalla, joka sinulle 21.2.2025 on määritelty.
  • Ennakkoäänestys kotimaassa on 2.-8.4.2025. Voit ennakkoäänestää millä ennakkoäänestyspaikalla tahansa.
  • Äänioikeuden todentamiseen äänestyspaikalla riittää ajokortti, passi tai henkilökortti. Sinulla on oikeus äänestää myös vanhentuneella henkilöllisyystodistuksella.
  • Lue lisää vaaleista.