Lentoemännille ja stuerteille valtakunnallinen työehtosopimus
SLSY tyytyväinen saavutettuun neuvottelutulokseen
Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistyksen SLSY:n valtuusto on tänään illalla hyväksynyt valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen tekemän esityksen alan työehtosopimukseksi. Kun myös työnantajapuolta edustava Palvelualojen Toimialaliitto hyväksyi esityksen, raukesi samalla lentoliikenteelle ensi lauantaiksi asetettu lakonuhka.
SLSY sai neuvotteluissa läpi valtakunnallista työehtosopimusta, ulkopuolisen työvoiman käyttöä ja työ- ja lepoaikoja koskevat tavoitteensa. Yhdistys sai myös torjuttua työnantajan esittämät palkanalennusvaatimukset ja muut työehtoja heikentävät esitykset. Palkankorotukset asettuvat SLSY:n tavoittelemalle tupo-sopimuksen tasolle.
SLSY:n puheenjohtaja Mauri Koskenniemi on tyytyväinen saavutettuun sopimukseen.
– Työnantajapuoli pyrki vaikeuttamaan neuvotteluja tuomalla pöytään kerta kerralta huonompia esityksiä ja yrittämällä värvätä rikkureita lentoemäntien ja stuerttien joukosta. Tästä huolimatta onnistuimme neuvottelemaan varsin hyvän sopimuksen, mistä kuuluu kiitos niin yhtenäiselle ja tavoitteiden takana seisoneelle jäsenistölle kuin SAK:n antamalle vahvalle taustatuelle, toteaa Koskenniemi.
– Uuden valtakunnallisen sopimuksen myötä lentoemännille ja stuerteille taataan yhtäläiset työsuhteen vähimmäisehdot muiden suomalaisten työntekijöiden tapaan. Muutkin asetetut tavoitteet toteutuvat uudessa työehtosopimuksessa SLSY:tä tyydyttävällä tavalla.
Neuvotteluissa mukana ollut SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto pitää erityisen merkittävänä sitä, että nyt saatiin aikaan uusi, kaikkia alalla toimivia työnantajia sitova valtakunnallinen työehtosopimus.
Ulkopuolisen työvoiman käytölle pelisäännöt
Uusi työehtosopimus koskee nyt kaikkia lentoemäntiä ja stuertteja, joten se on käytännössä yleissitova. Sopimusta on noudatettava myös niissä lentoyhtiöissä, jotka eivät ole työnantajaliiton jäseniä.
Sopimukseen liitetään erillinen Finnair-pöytäkirja, jossa on määritelty Finnairin matkustamohenkilökuntaa koskevat, yleisestä työehtosopimuksesta poikkeavat kohdat. Näihin kuuluu mm. Finnairin antama sitoumus siitä, ettei ulkopuolisen työvoiman määrää lisätä.
Neuvotteluissa sovittiin, että osapuolet perustavat lentoemäntien ja stuerttien työssä jaksamista selvittävän työryhmän, jossa on mukana myös ulkopuolinen asiantuntijaorganisaatio. Työryhmä selvittää mm. yötyön ja aikaerojen vaikutuksia lentoemäntien ja stuerttien työhön. Työryhmän tuloksia käytetään jatkossa alan työ- ja lepoaikojen arvioinnissa.
Lentoemäntiä ja stuertteja koskeva työehtosopimus on tupo-sopimuksen tavoin voimassa syyskuun loppuun 2007 saakka. Myös palkankorotukset ja niiden voimaantulo ovat tupo-sopimuksen mukaisia.