Lentoemännän työ ei voi olla yrittäjyyttä
Hollantilainen vuokratyöfirma Confair yrittää palkata suomalaisia lentoemäntiä ja stuertteja yrittäjäsuhteeseen Aurinkomatkojen ensi talven lomalennoille. Lentoyhtiönä lennoilla toimisi portugalilainen Hi Fly. SAK tuomitsee jyrkästi tämäntyyppiset yritykset kiertää työehtosopimusten määräyksiä.
&#;8211 Lentoemännän ja stuertin työ ei täytä yrittäjyyden tunnusmerkkejä millään kriteereillä. Työ on sidottu yhteen työnantajaan ja työajat ovat kaukana itsenäisistä, jyrähtää SAK:n lakimies Jari Hellsten.
Yrittäjäsopimus, jota Confair tarjoaa, on työehdoiltaan selvästi heikompi kuin suomalainen matkustamohenkilökunnan yleissitova työehtosopimus.
Työehtoja yritetään polkea räikeästi
– Lentoemännät ja stuertit joutuisivat turvattomaan asemaan, koska irtisanomissuoja on yrittäjämäisessä työsuhteessa olematon. Myös sairauspäivien turvassa on puutteita ja työaikamääräykset ovat epäselviä, Hellsten listaa.
Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys SLSY kehottaakin jäseniään sekä myös liittoon kuulumattomia, tilapäisesti lentotyötä tekeviä työntekijöitä kieltäytymään allekirjoittamasta sopimusta.
SLSY on myös vaatinut Confairilta Suomen yleissitovan työehtosopimuksen noudattamista, mistä yhtiö on kieltäytynyt vedoten mm. työntekijöiden yrittäjäasemaan ja toiminnan kansainvälisyyteen.
– Suomesta käsin tehtävä lentotyö on kuitenkin EU-oikeudenkin mukaan käsiteltävä Suomen työlainsäädäntöä noudattaen, Hellsten tähdentää.
Hän uskoo, että pyrkimyksiin heikentää lentotyötä tekevien työehtoja vaikuttaa halpalentoyhtiöiden rynnistys Euroopan markkinoille.
– Se vääristää kilpailutilannetta ja lisää painetta puristaa henkilöstökustannukset minimiin hinnalla millä hyvänsä. Samalla jotkut vuokratyöyritykset rahastavat tästä asetelmasta.
Samantyyppinen pakkoyrittäjyys, johon lentoemäntiä ja stuertteja nyt yritetään ajaa, uhkaa Suomessa levitä yhä useammille aloille. Ammattiliitot eivät hyväksy pyrkimyksiä siirtää yrittäjän riskiä työntekijälle.