Kymmenet miljoonat kiinalaiset joutuvat työttömien riveihin
Kiinalaisten tutkijoiden mukaan työttömien määrä Kiinassa lisääntyy kansainvälisen talouskriisin seurauksena usealla kymmenellä miljoonalla hengellä.
Kiinan valtion kehitystutkimuslaitoksen tutkijat päättelevät, että viennin 10 prosentin vähentyminen heikentää maatalouden ulkopuolella työllisten määrää 11,2 miljoonalla hengellä. Vastaavasti viennin 20 prosentin supistus pudottaisi työllisten määrää yli 22 miljoonalla hengellä.
Viennin 10-20 prosentin väheneminen ei ole mahdotonta, koska keskeisten vientimarkkina-alueiden taloudet ovat ajautuneet nollakasvun tuntumaan tai taantumaan. Työllisyyden jyrkästä heikkenemisestä varoittavat myös valtion kehitystutkimuslaitoksen julkaisemat tiedot, joiden mukaan viime kuukausina miljoonat siirtotyöläiset ovat jo menettäneet työpaikkansa.
Tilannetta pahentaa rakentamisen hiipuminen. Rakennustuotannon 30-40 prosentin supistus vie työpaikan yli 10 miljoonalta siirtotyöläiseltä, kiinalaiset asiantuntijat arvioivat. Rakennusalan työvoiman kysyntä saattaa pysyä vuosikausia paljon alle viime vuosien tason, koska kiinteistömarkkinoilla syntyi runsaasti ylikapasiteettia jo ennen kansainvälisen talouskriisin puhkeamista.
Viime vuonna uudistettu työlainsäädäntö paransi palkansaajien työsuhdeturvaa, mutta lain toimeenpano ei ole siltä osin ollut tehokasta. Kiinalaislähteiden mukaan suuri määrä yrityksiä on lopettaessaan toimintansa jättänyt työntekijänsä ilman laissa määrättyjä irtisanomiskorvauksia. Kiinan ainoa sallittu ay-organisaatio ei ole aktiivisesti puolustanut työntekijöiden lakisääteisten oikeuksien toteutumista.
Massatyöttömyyden synty ja paheneminen ovat kärjistäneet kysymystä yhteiskunnallisen vakauden säilymisestä Kiinassa. Vallanpitäjien linjana on tähän asti ollut sallia paikallisia mielenilmauksia ja protesteja. Sen sijaan minkäänlaista laajempaa tyytymättömien järjestäytymistä ei ole sallittu.