Kiina haluaa palkansaajille työsopimukset
Kiinan kansankongressin tuoreen selvityksen mukaan ainoastaan viidesosa yksityisistä yrityksistä on solminut työntekijöidensä kanssa työsopimuksia. Ylintä lainsäädäntövaltaa käyttävän elimen mielestä se on ylläpitänyt työmarkkinoilla epätasapainoa, joka on oikaistava.
Tähän pyrkii kansankongressin juuri julkaisema luonnos uudeksi työsopimuslaiksi. Se velvoittaa yritykset määrittelemään työntekijöidensä työsuhteiden luonne työsopimuksilla. Pääsääntöisesti ne on tehtävä kirjallisesti. Kansan päivälehden mukaan tähänastinen lainsäädäntö ei ole ohjannut riittävän yksityiskohtaisesti työsopimusten laatimista.
– Lain tarkoituksena on varmistaa työväestön laillisten oikeuksien ja etujen toteutuminen, työ- ja sosiaaliministeriön oikeudellisen osaston varajohtaja Rui Lixin sanoi maanantaina Beijingissä.
Kansan päivälehdessä Kiinan ammatillisen keskusjärjestön ACFTU:n johtohenkilö Guo Jun arvioi, että työväestön ja heidän työnantajiensa vaikutusvalta on viime vuosina ollut selvästi epätasapainossa.
– Markkinataloudessa työnantajilla on paljon valtaa, kun taas työntekijät ovat siihen suhteutettuna epäedullisessa asemassa, Guo totesi. – Sen vuoksi työsopimuslain on oltava kallellaan työväestön suuntaan, jotta kahden osapuolen kesken syntyisi tasapaino.
Uutistoimisto UPI:n välittämän uutisen mukaan lakiluonnos on herättänyt huolestuneisuutta Kiinassa toimivissa ulkomaisissa yrityksissä. Valmisteilla olevan lain pelätään vaikeuttavan työvoiman värväämistä ja irtisanomista.
Lakiluonnos on luettavissa kiinan kielellä kansankongressin verkkosivustossa sekä useiden sanomalehtien sivuilla. Kansalaisille on annettu aikaa 20. huhtikuuta asti esittää näkemyksiään luonnoksesta.
Ajankohtaista Suomen ulkopuolelta toimittanut Juhani Artto
juhani.artto@kaapeli.fi