Keskipalkkaiset työt vähenevät
Työllisyys on 2000-luvulla kasvanut voimakkaimmin matala- ja korkeapalkkaisissa ammateissa, mutta supistunut keskipalkkaisissa ammateissa. Syynä muutokseen on muun muassa teknologian kehittyminen.
Työmarkkinoiden jakautuminen selkeämmin matala- ja korkeapalkkaisiin ammatteihin ei ole vain suomalainen ilmiö, vaan näin on käynyt useissa teollisuusmaissa. Ilmiön edelläkävijä on USA.
– Työmarkkinoiden polarisoituminen merkitsee keskiluokan kutistumista ainakin suhteellisesti, sanoo Palkansaajien tutkimuslaitoksen erikoistutkija Petri Böckerman.
Polarisoituneilla työmarkkinoilla keskipalkkaisten ammattien osuus pienenee samalla kun matala- ja korkeapalkkaisten ammattien osuudet kasvavat.
Böckermanin mukaan työmarkkinoiden polarisoitumiseen on useita syitä, kuten tietokoneiden käytön lisääntyminen tuotannossa, rutiinitehtävien väheneminen ja niiden ulkoistaminen ulkomaille sekä palvelujen kysynnän kasvu korkeasti koulutettujen tulotason noustessa.
Böckerman puhui tänään keskiviikkona SAK:n järjestämässä seminaarissa, jossa pohdittiin työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaamista 2020-luvulla.
Petri Böckermanin ja professori Jari Vainiomäen artikkeli Kutistuuko keskiluokka Suomessa on julkaistu Palkansaajien tutkimuslaitoksen Talous ja yhteiskunta -lehden numerossa 1/2014.