Kesäduunareita askarruttivat palkkaan ja työaikaan liittyvät kysymykset
Kesätyöntekijät saivat tänäkin kesänä työsuhdeneuvontaa SAK:n perustamasta kesäduunari-infosta. Infoon otettiin kesän aikana yhteyttä lähes 450 kertaa. Edellisten vuosien tapaan huomattava osuus kysymyksistä tuli palvelualojen työntekijöiltä. Enemmistö – yli kaksi kolmasosaa – kysyjistä oli naisia.
– Kuten aikaisempinakin vuosina, voimme tämän kesän kokemuksista todeta, että neuvonta on tarpeen. Nuoret kesäduunarit ovat usein ensimmäistä kertaa työelämässä ja kysyttävää olisi paljonkin. Aina ei kuitenkaan edes ole sitä ensimmäistäkään työkaveria, jolta kysyä neuvoa, jos kesäduunipaikka on esimerkiksi jäätelökioski, toteaa SAK:n järjestösihteeri Anita Spring.
Suurin osa nuorten kysymyksistä liittyi jollain tavalla palkkaan. Usein haluttiin tietää alan vähimmäispalkka tai ilta- ja viikonloppulisien määräytyminen. Myös työajasta kysyttiin paljon: kesätyöntekijöitä kiinnostivat mm. säävaraukseen ja työpäivän enimmäispituuteen liittyvät kysymykset. Paljon kysymyksiä tuli myös sairausajan palkasta ja työsuhteen päättämisestä.
– Nuorilla on usein hyvin puutteelliset tiedot työsuhteen ehdoista sovellettavista säädöksistä, esimerkiksi työehtojärjestelmää ei usein tunneta lainkaan. Nuoret eivät myöskään aina ole tietoisia työajoista tai sopimusten sitovuudesta. Määräaikaisen ja toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen eroja ei tunneta. Kesän aikana tuli useasti mieleen, että työelämän pelisääntöjä tulisi opettaa nuorille selkeämmin ja ottaa riittävässä määrin osaksi perusopetuksen opetussuunnitelmaa, kertoo kesäduunarineuvoja Suvi Säiläkivi.
SAK:n kesäduunari-info vastasi tiedusteluihin jo neljättä kesää. Maksuton neuvontapuhelin päivysti toukokuun alusta elokuun puoleenväliin asti. Lisäksi kesäduunareita palveltiin netissä olleen sähköisen lomakkeen kautta.