Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Isyysvapaa pitenee ja työttömy…

Uuden vuoden ilotulitus Rukalla

Uutinen

Isyysvapaa pitenee ja työttömyysturva kohenee

Vuoden 2013 alussa astuu voimaan osa raamisopimuksen yhteydessä sovituista muutoksista, jotka vaikuttavat mm. isyysvapaaseen ja työttömyysetuuksia koskevaan lomakorvauksen jaksotukseen. Myös määräaikaisten työntekijöiden oikeudet lisääntyvät vuoden alussa.

Alla olevaan listaan on koottu niitä muutoksia sosiaaliturvassa, työelämän lainsäädännössä ja verotuksessa, jotka tulevat voimaan vuodenvaihteessa.

Isyysvapaa pitenee

Isyysvapaa pitenee 54 arkipäivään. Näistä päivistä voi pitää 18 yhtä aikaa äidin kanssa. Uusi isyysvapaa korvaa nykyiset erilliset isyysvapaan ja isäkuukauden eikä se lyhennä äitiys- tai vanhempainrahakautta, kuten isäkuukausi teki.

Uuden lapsen syntymä ei enää lakkauta isän oikeutta vapaaseen aiemman lapsen perusteella. Mikäli isällä on oikeus vapaaseen sekä aikaisemman että uuden lapsen perusteella, hän voi pitää isyysvapaata yhtäjaksoisesti enintään 42 arkipäivää eli 18 uuden ja 24 aiemman lapsen perusteella.

Myös lapsen kotona hoitamisen edellytys vanhempainvapaan ja isyysvapaan välillä poistuu. Lapsen aloittama päivähoito ei ole enää este myöhemmin pidettävälle isyysvapaajaksolle.

Määräaikaisten työntekijöiden oikeuksiin parannuksia

Työnantajan on vuoden 2013 alusta lähtien annettava määräaikaiselle työntekijälle annettavassa selvityksessä tieto työsuhteen määräaikaisuuden perusteesta, jos tämä ei ilmene työsopimuksesta. Työntekijälle on lisäksi annettava tieto, milloin määräaikainen työsuhde päättyy tai milloin sen arvioidaan päättyvän.

Myös vuokratyöntekijöiden oikeuksia saada tietoja määräaikaisen vuokratyösopimuksen syystä ja kestosta lisätään. Muutos parantaa vuokratyöntekijän mahdollisuutta arvioida työsopimuksensa määräaikaisuuden perustetta sekä omia tulevaisuuden työllistymismahdollisuuksiaan vuokrayrityksessä.

Tilaajavastuulakia muutetaan vuoden 2013 alussa niin, että tilaajan on pyynnöstä ilmoitettava henkilöstön edustajalle myös vuokratyön käytön syy.

Lomakorvauksen jaksotus poistuu työttömyysetuuksista

Lomakorvauksen jaksotus poistuu vuodenvaihteessa raamisopimuksen mukaisesti. Jatkossa työsuhteen päättyessä maksettava lomakorvaus ei siis estä työttömyysetuuden maksamista. Jaksotuksen poisto koskee 1.1.2013 ja sen jälkeen päättyviä työsuhteita. Jos työsuhde on päättynyt vuoden 2012 puolella, lomakorvauksen jaksotus tehdään normaalisti.

Työttömän perusturvaan parannuksia

Työmarkkinatuen tarveharkinta poistuu puolison tulojen osalta. Puolison tulot eivät siis jatkossa vaikuta työmarkkinatuen määrään. Tarveharkinta säilyy omien ja vanhempien tulojen osalta.

Työttömyysetuuksien aktiiviajan korotukset tulevat etuoikeutetuksi tuloksi toimeentulotuessa. Ne eivät siis jatkossa pienennä toimeentulotukea.

Pitkäaikaistyöttömien asumistuen tarkistuslykkäys pitenee kolmesta kuuteen kuukauteen. Kun vähintään vuoden työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa saanut henkilö työllistyy, hänen asumistukensa tarkistetaan vasta kuusi kuukautta työpaikan saamisen jälkeen.

Työllistymisrahakokeilu alkaa

Yhteensä 61 kuntaa aloittaa työllistymisrahakokeilun. Kokeilussa pitkäaikaistyöttömälle maksetaan työmarkkinatukea yhden kuukauden ajan työllistymisen jälkeen. Työllistymisrahaan on oikeus niillä työttömillä, jotka ovat saaneet 500 päivää työmarkkinatukea tai joiden oikeus työttömyyspäivärahaan on päättynyt enimmäisajan vuoksi.

Vastaanotettavan työn on kestettävä vähintään 3 kuukautta ja työajan on oltava vähintään 18 tuntia viikossa. Työllistymisrahaa ei makseta palkkatuetusta työstä. Työllistymisrahaa voi hakea työ- ja elinkeinotoimistosta ja sen maksaa Kela.

Työvoimapalvelut uudistuvat

Julkiset työvoima- ja yrityspalvelut uudistuvat vuoden 2013 alussa. Työ- ja elinkeinotoimistojen tarjoamat TE-palvelut jaetaan kolmeen palvelulinjaan: työnhakijoiden nopean työllistymisen tukemiseen, osaavan työvoiman saatavuuden parantamiseen ja yritysten toimintaedellytyksien turvaamiseen. Samalla sähköisiä palveluja uudistetaan ja lisätään.

Työvoima- ja yrityspalveluihin tulee myös muita muutoksia:

  • Nykyiset työmarkkinatoimenpiteet (työharjoittelu, työelämävalmennus ja työkokeilu) yhdistetään työkokeiluksi.
  • Työttömän palkkaamiseksi työnantajalle maksettavan palkkatuen myöntämisedellytyksiä muutetaan.
  • Valmentava ja ohjaava työvoimakoulutus muutetaan työnhakuvalmennukseksi ja uravalmennukseksi.
  • Työhönvalmennuksen käyttömahdollisuus laajennetaan koskemaan kaikkia henkilöasiakkaita.
  • Matka- ja muuttokustannusten korvausten käyttöä laajennetaan.
  • Työnantajien ryhmälomautusilmoituksista luovutaan ja jokaisen lomautetun on ilmoittauduttava itse työttömäksi työnhakijaksi.
  • Työllisyyden edistämistoimikunnat (TE-toimikunnat) muutetaan työvoima- ja yrityspalvelu -neuvottelukunniksi (TY-neuvottelukunniksi). Samalla muutoksenhakua koskevia säännöksiä selkiytetään ja muutoksenhakuoikeutta laajennetaan.

Osa-aikaeläkkeeseen ja varhennettuun vanhuuseläkkeeseen muutoksia

Työurasopimuksen mukaisesti osa-aikaeläkkeen ikäraja nousee 61 vuoteen ja varhennettu vanhuuseläke lakkaa kokonaan. Lait tulevat voimaan 1.1.2013, mutta siirtymäsäännösten vuoksi niitä sovelletaan asteittain:

  • Osa-aikaeläkkeen ikärajan nousu 61 vuoteen koskee vuonna 1954 ja sen jälkeen syntyneitä. Ennen vuotta 1954 syntyneiden osalta osa-aikaeläkkeen alaikäraja pysyy 60 vuodessa.
  • Varhennetun vanhuuseläkkeen poistuminen koskee vuonna 1952 ja sen jälkeen syntyneitä. Ennen vuotta 1952 syntyneet voivat edelleen jäädä varhennetulle vanhuuseläkkeelle 62-vuotiaana.
  • Ne lisäpäivillä olevat pitkäaikaistyöttömät, jotka ovat syntyneet vuonna 1957 tai sitä ennen, voivat jäädä 62-vuotiaana varhennetulle vanhuuseläkkeelle ilman varhennusvähennystä.

Vuoden 2013 alussa myös takuueläkkeen alaikäraja nousee yhdellä vuodella: vanhuuseläkettä tai varhennettua vanhuuseläkettä saavalla on oikeus takuueläkkeeseen aikaisintaan 63-vuotiaana.

Lääkkeiden, hoidon ja matkojen Kela-korvauksiin leikkauksia

Helmikuun 2013 alusta lähtien korvattavien lääkkeiden peruskorvaus laskee 35 prosenttiin (42 prosenttia vuonna 2012). Alempi erityiskorvaus laskee 65 prosenttiin (72 prosenttia vuonna 2012), mutta ylempi erityiskorvaus säilyy ennallaan.

Lääkkeiden omavastuuosuus (ns. lääkekatto) puolestaan alenee 670 euroon vuodessa (noin 700 euroa vuonna 2012). Lääkekaton täytyttyä asiakas maksaa vain 1,50 euron omavastuun korvattavaa lääkettä kohti.

Sairausvakuutuksen matkakorvausten omavastuu nousee 14,25 euroon matkaa kohti (9,25 euroa vuonna 2012). Lisäksi vuosittainen omavastuukatto nousee 242,25 euroon (157,25 euroa vuonna 2012).

Myös yksityisen tutkimuksen ja hoidon Kela-korvaukset pienenevät, kun kyse on laboratorio- tai radiologisesta tutkimuksesta.

Ansiotuloverotuksen tarkistuksia ei tehdä

Ansiotuloverotukseen ei tehdä inflaatio- ja ansiotasotarkistuksia vuodelle 2013. Työtulovähennystä ja kunnallisverotuksen perusvähennystä kuitenkin kasvatetaan. Lisäksi valtion tuloveroasteikkoon lisätään väliaikaisesti uusi ylin tuloluokka, joka koskee yli 100 000 euroa vuodessa tienaavia.

Televisiomaksu päättyy vuoden 2012 lopussa ja sen sijaan käyttöön otetaan yleisradiovero. Yle-vero on 0,68 prosenttia ansio- ja pääomatulojen määrästä, kuitenkin enintään 140 euroa vuodessa.

Asuntolainojen korkovähennysoikeuden rajaamista jatketaan. Vuonna 2013 asuntolainojen koroista on vähennyskelpoista 80 prosenttia (85 prosenttia vuonna 2012).

Kuntien tuloveroprosentti nousee 119 kunnassa yhteensä 1,5 miljoonalla kuntalaisella. Koko maan keskimääräinen tuloveroprosentti vuonna 2013 on 19,38 prosenttia, mikä tarkoittaa 0,14 prosenttiyksikön nousua vuoteen 2012 verrattuna.

Kaikkia arvonlisäverokantoja korotetaan vuonna 2013 yhdellä prosenttiyksiköllä. Yleinen arvonlisävero on siten 24 prosenttia vuoden alusta lukien.

Lisäksi vuonna 2013 verotukseen tulee seuraavia muutoksia:

  • Eläketulon verotus kiristyy 45 000 euroa ylittävältä osalta.
  • Ajoneuvoveroa korotetaan ympäristöohjauksen tehostamiseksi.
  • Varainsiirtovero kiristyy, mikä lisää asunnon vaihtamisen kuluja. Veroa sovelletaan todennäköisesti vasta maaliskuun alusta lukien.
  • Pankkivero otetaan käyttöön.

Palkansaajan sosiaalivakuutusmaksut vuonna 2013 (prosenttia palkasta)

Työeläkemaksu

Alle 53-vuotiaat: 5,15
53 vuotta täyttäneet: 6,50

Työttömyysvakuutusmaksu: 0,6

Sairausvakuutusmaksu

Sairaanhoitomaksu: 1,30
Päivärahamaksu: 0,74

Kilometrikorvaus pysyy ennallaan

Verovapaan kotimaan kokopäivärahan enimmäismäärä vuonna 2013 on 38 euroa, osapäivärahan 17 euroa ja ateriakorvauksen 9,50 euroa (36, 16 ja 9 euroa vuonna 2012).

Verovapaa kilometrikorvaus oman auton käytöstä pysyy ensi vuonna ennallaan (45 snt/km), vaikka autojen keskihinta sekä polttoaineen hinta ovat nousseet. Tämä johtuu siitä, että kilometrikorvauksen laskennallista tasoa vähennetään viisi prosenttia tuloverolain muutoksen johdosta.