Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Ihmiskaupan uhrit tunnistetaan…

Uutinen

Ihmiskaupan uhrit tunnistetaan huonosti

Ihmiskauppa

Ihmiskauppa on ilmiö, joka tunnistetaan huonosti. Usein se liitetään harmaaseen talouteen tai järjestäytyneeseen rikollisuuteen, mutta näin ei läheskään aina ole. Työperäisessä ihmiskaupassa tekijät ovat yleensä tavallisia työnantajia, sanoo ylitarkastaja Venla Roth vähemmistövaltuutetun toimistosta. Ihmiskauppaa saattaa kätkeytyä muun muassa pitkiin alihankintaketjuihin tai vuokratyöhön.

Suomi on vuosittain arviolta satojen ihmiskaupan uhrien kauttakulku- ja kohdemaa. Suomessa työperäistä ihmiskauppaa ilmenee useilla aloilla, joilla käytetään runsaasti ulkomaista työvoimaa.

Euroopan kriminaalipolitiikan instituutin HEUNIn tänä vuonna julkaiseman raportin mukaan ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttötapausten määrä on kasvanut Suomessa. Vakavimmat tapaukset täyttävät työperäisen ihmiskaupan tunnuspiirteet, mutta toistaiseksi työperäisestä ihmiskaupasta ei ole annettu langettavia tuomioita Suomessa.

Useita tapauksia selvittelyssä ammattiliitoissa

Ihmiskauppaa lähellä oleva rikos on kiskonnantapainen työsyrjintä, josta Suomessakin on annettu tuomioita. SAK:laiset ammattiliitot ovat selvittäneet tai selvittävät parhaillaan tällaisia tapauksia rakennus-, kemian-, siivous-, hieronta-, ravintola- ja puutarha-aloilla sekä marjanpoiminnassa.

– Se, että työntekijä ei tunne oikeuksiaan eikä osaa vaatia niitä, ei saa toimia häntä vastaan. Työntekijöitä palkatessa työnantaja on velvollinen ottamaan selvää lain mukaisista työnantajavelvoitteistaan ja täyttämään ne, korostaa SAK:n elinkeinopoliittinen asiantuntija Pia Björkbacka. Hänen mukaansa ihmiskaupan tunnistamisessa auttaisi ammattiliittojen valvonta- ja tiedonsaantioikeuksien laajentaminen. Myös viranomaisvalvontaa on lisättävä ja tehostettava.

Kansallinen ihmiskaupparaportoija ja kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM ovat yhdessä toteuttaneet kampanjan, jonka tavoitteena on lisätä tietoutta ihmiskaupasta Suomessa ja parantaa valmiuksia tunnistaa ihmiskauppa. Kampanja Työ, jota kukaan ei halua tehdä, näkyy tiedotusvälineissä tällä viikolla. SAK:laisista liitoista kampanjan yhteistyökumppanina on Palvelualojen ammattiliitto PAM.

Kampanja on osa Euroopan unionin tänään 18.10. vietettävän ihmiskaupan vastaisen päivän ohjelmaa. Suomessa päivää vietetään nyt ensimmäistä kertaa.

Tietoa ihmiskaupasta:
www.ihmiskauppa.fi

Raportti työperäisestä ihmiskaupasta Suomessa:
www.heuni.fi/Etusivu/1290609903539