Hätäapua kesäduunareille
SAK:n kesäduunari-info auttaa ongelmatilanteissa
Kesätyöntekijöille suunnattu SAK:n neuvontapuhelin aloitti tänään päivystyksen numerossa 0800 179 279. Nuoria kannustetaan tarttumaan luuriin, jos herää epäilys, että omalla työpaikalla asiat eivät ole kunnossa. Neuvontapuhelimeen voi soittaa maanantaista perjantaihin klo 9-15.
Numeroon saavat soittaa kaikki kesätyöntekijät riippumatta siitä, kuuluvatko he ammattiliittoon vai ei. Työntekijän iällä, koulutustaustalla tai työpaikan alalla ei myöskään ole merkitystä.
Puhelinpalvelun lisäksi SAK on tänään avannut kesäduunarien neuvontapalvelun netissä osoitteessa www.sak.fi/kesaduunari. Sivuilta löytyy muistilista kesätyössä huomioon otettavista asioista sekä nettilomake, jota kautta voi myös kysyä neuvoja SAK:n ja liittojen asiantuntijoilta.
Palkka, työajat ja työsuhdeturva askarruttavat
&#;8211 Haluamme teroittaa nuorille, että asiapohjalta on lähdettävä liikkeelle. Työsuhdeasioissa on ymmärrettävä, että sääntöjä on noudatettava puolin ja toisin, SAK:n järjestösihteeri Anita Spring sanoo.
SAK kehottaa lisäksi kesätöissä olevien nuorten vanhempia kyselemään jälkikasvultaan, onko työpaikalla kaikki kunnossa.
Spring arvelee, että suurimmaksi ongelmaksi nousee palkkaus.
– Kesätöissä nuoria kiinnostaa ennen kaikkea palkka. Nuoret vertailevat paljon keskenään, kenelle maksetaan eniten. Näissä keskusteluissa nuorelle usein valkenee, että hänelle maksetaankin liian vähän, Spring selventää.
SAK:ssa uskotaan, että pääosa kysymyksistä tulee koskemaan palvelualaa.
– Suurin osa kesätyöntekijöistä sijoittuu palvelualalle. Etenkin pienillä kaupan- ja ravintola-alan työpaikoilla esiintyy paljon epäkohtia työehtosopimusten noudattamisessa, Spring toteaa.
– Palkkausasioiden ohella kysymyksiä tullaan varmaankin esittämään työajoista sekä työsuhdeturvasta, järjestösihteeri uskoo.
Ammattilaiset vastaavat
Puheluihin vastaavat SAK:n ja liittojen järjestöpuolen ihmiset.
– Palveluun on sidottu noin 20 henkilöä, jotka vuorollaan päivystävät numeroa, Spring sanoo.
Vastaajat ovat edunvalvonnan ammattilaisia. He antavat ohjeita ja vaativammissa tilanteissa ohjaavat soittajan eri alojen työehtosopimusten asiantuntijoille.
– Meillä on alustavia sopimuksia siitä, että SAK:laiset ammattiliitot neuvovat kesätyöntekijöitä, vaikka he eivät vielä ammattiliittoon kuuluisikaan, Spring sanoo.
Mallia Ruotsista
Kesäduunari-infon idea on kopioitu Ruotsista SAK:n sisarjärjestö LO:lta. Palvelun kautta LO on saanut paljon hyödyllistä informaatiota siitä, mitä ongelmia kentällä on. Pienen työntekijän hätä ei nimittäin aina kantaudu keskusjärjestöön asti.
Neuvovaan puhelimeen tulevien soittojen aiheet ja epäkohdat tilastoidaan ja tuloksia voidaan käyttää edunvalvonnan suunnittelussa.
SAK:n neuvova puhelin jatkaa toimintaansa elokuun puoliväliin asti.
UP/Aleksi Vienonen