Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Hankintalakia uudistettava har…

Uutinen

Hankintalakia uudistettava harmaan talouden kitkemiseksi

Harmaa talous

Julkinen sektori käyttää nykyisin yhä enemmän alihankintaa. Kaikki suurimmat alihankinnat on lain mukaan kilpailutettava, ja siksi hankintalainsäädäntö on avainasemassa, kun halutaan kitkeä harmaa talous yhteiskunnastamme.

&#;8211 On tärkeää, että hankintalainsäädäntöä uudistetaan. Uudistuksessa on kiinnitettävä huomiota tilaajina olevien julkisyhteisöjen yhteiskuntavastuuseen eli oikeuteen ja velvollisuuteen tehdä sopimuksia vain rehellisesti toimivien yritysten kanssa, huomauttaa SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto.

– Julkisyhteisöillä täytyy olla oikeus ja velvollisuus tarkistaa myös se, miten alihankkijat hoitavat yhteiskunnalliset velvoitteensa sopimussuhteen aikana.

Työn tilaajalle laajempi vastuu

– Parhaiten ja halvimmin harmaata taloutta voi torjua työn ja palvelun tilaaja, olipa tämä yksityinen yrittäjä tai julkinen sektori. Tilaajan vastuu on tämän vuoksi saatava todelliseksi, ja vastuuta on laajennettava, Lehto vaatii.

Verolainsäädäntöä on muutettava niin, että kuka tahansa alihankintaketjussa voi olla vastuussa maksamattomista veroista. Nyt kukin yritys vastaa itse itsestään. Tämä ei ole oikein, sillä ketjussa ylempänä oleva hyötyy aina siitä, ettei alihankkija hoida yhteiskunnallisia velvoitteitaan. Samalla on puututtava verosuunnitteluun ja estettävä tulojen valuminen veroparatiiseihin.

– Tilaajan vastuun täytyy koskea myös palkkoja. Työsopimuslakia on muutettava niin, että tilaaja on alihankkijoiden kanssa solidaarisessa vastuussa maksamattomista palkoista. Tämäntyyppinen vastuu on jo toteutumassa, kun ns. työnantajasanktiodirektiivi pannaan Suomessa täytäntöön.

Direktiivin mukaan kuka tahansa alihankkija voi olla vastuussa maksamattomista palkoista. Valitettavasti direktiivi ja työsopimuslain muutos koskevat vasta vain laittomasti maassa olevien eli paperittoman työntekijän palkkasaatavia. Direktiivi on kuitenkin hyvä alku tilaajan vastuuta laajennettaessa.

Harmaa talous tarkoittaa

  • veronkiertoa,
  • pimeästi maksettuja palkkoja,
  • alipalkkausta,
  • maksamatta jätettyjä sosiaalietuuksia tai
  • rahanpesua.

Kaikki tämä on rikollista toimintaa, joka heikentää työntekijän asemaa ja rehellisten työnantajien mahdollisuuksia toimia maassamme. Valtion tuloja vähentää myös tulojen siirtäminen veroparatiiseihin. Viime aikoina on vahvistunut, että myös yksityisessä terveydenhoidossa satoja miljoonia päätyy jonnekin aivan muualle kuin Suomen verottajalle.

SAK on mukana laajassa harmaan talouden torjuntakampanjassa, jota koordinoi poliisi. Lisätietoa kampanjan verkkosivuilta www.mustatulevaisuus.fi.