EU-alueella työvoimakustannukset ovat nousseet vähiten Saksassa
Työvoimakustannusten nousussa työtuntia kohti on ollut 2000-luvulla suuria eroja EU-maiden välillä. Se ilmenee Saksan tilastoviraston julkaisemista luvuista, jotka kuvaavat muutosta vuoden 2000 keskiarvosta vuoden 2010 ensimmäiseen neljännekseen. Saksalaisten tilastosta puuttuu Suomi ja kuusi muuta EU15-maata.
Pienintä muutos on ollut Saksassa, jossa työvoimakustannukset työtuntia kohti kasvoivat 19 prosenttia. Muissa vanhoissa jäsenmaissa kustannukset työtuntia kohti kallistuivat selvästi enemmän. Saksan perässä tulivat Itävalta (29 prosenttia) ja Portugali (30 prosenttia).
Vanhoista EU-maista suurin loikka ylöspäin tehtiin Espanjassa. Siellä luku kasvoi 51 prosenttia. Britanniassa muutos oli lähes yhtä suuri.
EU:n uusista jäsenmaista muutoksen ääripäissä ovat Malta ja Romania. Maltalla työvoimakustannukset työtuntia kohti nousivat 32 prosenttia, Romaniassa 482 prosenttia. Virossa tuntipalkka sivukuluineen kasvoi 151 prosenttia, mikä merkitsi EU:n uusien jäsenmaiden joukossa kolmanneksi suurinta kallistumista.
Saksalaisten tilasto kertoo myös sen, mikä osuus työvoimakustannusten nousussa on ollut palkkakehityksellä, mikä sivukulujen lisäyksellä. Saksassa sivukuluja kasvatettiin selvästi hitaammin kuin palkkoja. Sen sijaan Hollannissa ja Britanniassa sivukulut kasvoivat paljon enemmän kuin palkat. Useimmissa maissa palkkojen ja sivukulujen nousuprosentit olivat lähellä toisiaan.