Eläkkeelle siirtyminen myöhentyy
Eläkkeellesiirtymisiän odote on kehittynyt tavoitetta paremmin. Vuonna 2009 tavoitteeksi asetettiin, että vuoteen 2025 mennessä eläkkeellesiirtymisikä nousee 62,4 vuoteen.
Keskimääräinen eläkkeellesiirtymisikä (oikeammin 25-vuotiaan eläkkeellesiirtymisiän odote) oli vuonna 2009 59,4 vuotta. Seuraavana vuonna se oli 60,4 vuotta ja viime vuonna 60,5 vuotta. Näin ollen eläkkeellesiirtymisiän odote on kehittynyt odotettua paremmin.
Eläketurvakeskuksen johtajan Hannu Uusitalon mukaan Suomen eläkeuudistukset on tehty hyvissä ajoin ja vuonna 2009 tavoitetta vielä kiristettiin. Tavoitetta on lähestytty. Jos tasaisen vauhdin taulukolla edetään kohti tavoitetta, niin vuosittain pitäisi eläkkeellesiirtymisiän odotteen nousta 0,133 vuotta eli runsaalla kuukaudella.
Vanhempien ikäluokkien työllisyysaste parantunut
Eläketurvakeskuksen kehityspäällikkö Jari Kanniston mukaan tuleva kehitys riippuu paljon talouden ja työllisyyden kehityksestä. ETKn mukaan viime vuosina 55–64-vuotiaiden työllisyysaste on noussut. Vanhempien ikäluokkien parempi työllisyys näkyy tilastoissa.
Lähivuosina tilanne saattaa tasaantua, sillä Kanniston arvion mukaan tänä vuonna eläkkeellesiirtymisiän odote ei juuri nouse. Tähän on osin syynä työttömyyseläkkeessä tapahtuneet kiristykset, joiden vuoksi lisäpäiväläisiä hakeutuu eläkkeelle tänä vuonna.
Eläketurvakeskuksen mukaan viime vuonna jäi eläkkeelle lähes 72 000 henkeä. Kaksi kolmesta eläkkeelle siirtyneestä jäi suoraan vanhuuseläkkeelle. Vielä kymmenen vuotta sitten kaksi kolmesta jäi eläkkeelle ennenaikaisesti työttömyyden tai työkyvyttömyyden vuoksi.
Viime vuonna vanhuuseläkkeelle jääneiden keski-ikä oli 63,5 vuotta ja työkyvyttömyyseläkkeelle jäätiin 52,1-vuotiaana. Kuitenkin pitkässä juoksussa työkyvyttömyyseläkkeiden määrä on vähentynyt.
Aino Pietarinen / Palkkatyöläinen