Britanniassa kuohuntaa ulkomaisesta työvoimasta
Britanniassa noin 3 000 työntekijää protestoi viime viikolla lakolla ulkomaisen työvoiman tuontia energialaitosten rakennus- ja asennustyömaille. Liikehdintä alkoi Lindseyn öljynjalostamolta, jonka laajennushankkeelle tarjouskilpailun voittanut italialainen Irem aikoo tuoda satoja italialaisia ja portugalilaisia työntekijöitä. Lakkoliike levisi pian yli kymmenelle muulle energiasektorin työpaikalle niiden työntekijöiden osoittaessa tukeaan Lindsayn lakkolaisille.
Kuohunta on herättänyt Britanniassa keskustelua, onko taantuman kasvattama työttömyys voimistamassa nyt työelämässä kansalliskiihkoisia virtauksia. Äärioikeistolaiset poliittiset liikkeet ovat reagoineet lakkoihin nopeasti lietsoen vastakkaisuutta brittien ja ulkomaisen työvoiman välille.
Liikehdinnän osanottajat vetoavat pääministeri Gordon Brownin vuonna 2007 antamaan lupaukseen, jonka mukaan Britannian työpaikat kuuluvat maan omalle työvoimalle. EU:n lainsäädäntö asettaa kuitenkin rajoituksia jäsenmaan omien kansalaisten suosimiselle.
Sunnuntaina terveysministeri Alan Johnson totesi BBC:n haastattelussa, että EY-tuomioistuimen eräät viimeaikaiset päätökset ovat saattaneet heikentää työntekijöiden suojaa työvoiman vapaan liikkuvuuden mahdollisesti aiheuttamia ongelmia vastaan. Britanniassa useassa tiedotusvälineessä on muistutettu EY-tuomioistuimen viimevuotisesta päätöksestä koskien Lavalin tapausta Ruotsissa. Tuomioistuin tulkitsi tapausta latvialaisen rakennusyhtiön Lavalin eduksi ruotsalaisten rakennustyöläisten oikeuksien kustannuksella.
Pääministeri Gordon Brown on sanonut ymmärtävänsä brittityöntekijöiden pelkoja, mutta hän on leimannut ulosmarssit työpaikoilta vääräksi toimintatavaksi. Entinen työministeri Frank Field on vaatinut pääministeriltä toimintaa työväestön oikeuksia suojelevan EU-lainsäädännön tiukentamiseksi.
Ammattiliitot Unite ja GMB ovat luonnehtineet lakkoja työntekijöiden spontaaneiksi mielenilmaisuiksi. Liitot ovat julkisuudessa puolustaneet lakkolaisia.