Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Ay-oikeudet huonompaan suuntaa…

Uutinen

Ay-oikeudet huonompaan suuntaan myös Suomessa

Ay-oikeuksien ja muiden ihmisoikeuksien kehitys maailmassa heikkeni edelleen, kertoo ay-liikkeen maailmanjärjestö ITUC:n tuore ihmisoikeusraportti. Aiempi mallioppilas Suomi mainitaan ensimmäistä kertaa ikävänä esimerkkinä.

ITUC selvittää vuosittain ay-oikeuksien tilannetta kaikissa maailman maissa. Tiedot kerätään 97-kohtaisessa kyselyssä ammattiliitoilta. Raportti kattaa 141 maata.

Sanan- ja kokoontumisvapautta rajoitettiin kaikkiaan 50 maassa. Määrä nousi yli viidenneksellä edellisvuodesta.

Kymmenen huonointa maata työntekijöille ovat Guatemala, Intia, Iran, Kambodža, Kiina, Kolumbia, Qatar, Turkki, Valko-Venäjä sekä Yhdistyneet arabiemiirikunnat. Näistä neljä eli Intia, Iran, Kambodža ja Turkki ovat uusia maita työntekijöitä huonosti kohtelevien joukossa.

Väkivaltaa ja vankilatuomioita

Turkissa maan hallitus sortaa ammattiliittoja yhä järjestelmällisemmin ja Kambodžan uusi ay-laki rajoittaa työntekijöiden neuvotteluoikeuksia. Iranissa ay-aktiiveja tuomitaan pitkiksi ajoiksi vankilaan ja julkisiin raipparangaistuksiin. Intiassa poliisi käyttää mielenosoituksissa liioiteltua väkivaltaa.

Hyökkäys ay-oikeuksia vastaan on osa laajempaa pyrkimystä ihmisoikeuksien ja sananvapauden rajoittamiseen. Pohjakymmenikköön pudonneet neljä uutta maata ovat siitä esimerkkejä.

Demokratioissakin on pulmia

Jopa vahvan demokratian maissa hallitukset esittivät rajoituksia neuvotteluoikeudelle, raportissa sanotaan. Esimerkiksi on päässyt Suomi.

Raportin tiedot 141 maasta ovat hätkähdyttäviä. 92 maata kieltää useiden työntekijäryhmien lakko-oikeuden. Kaikkiaan 82 maata rajoittaa joidenkin ammattien työntekijöiden oikeutta järjestäytyä.

Ay-aktiiveja murhattiin 11 maassa. Uhkauksia ja väkivaltaa ay-aktiivit kohtasivat 52 maassa, kun viime vuonna ay-aktiiveille väkivaltaisten maiden lukumäärä oli 36.

Pohjoismaat parhaimmassa luokassa

Raportti jakaa maat viiteen luokkaan oikeuksien toteutumisen perusteella. Parhaimmissa oikeudenloukkaukset ovat satunnaisia.Pohjoismaiden lisäksi joukossa on muita Euroopan maita sekä Uruguay, yhteensä 13 maata.

Toistuvia oikeudenloukkauksia on 22 maassa kuten Kanadassa ja säännöllisiä 41 maassa kuten Israelissa. Järjestelmällisiä loukkauksia tapahtuu 30 maassa kuten Yhdysvalloissa. Viidentenä ryhmänä on 25 maata, joissa ei ole mitään takeita oikeuksien toteutumisesta, kuten Etelä-Koreassa.

Näiden alapuolelle jää vielä kymmenen romahtanutta tai miehitettyä maata kuten Sudan.

– Olemme todistamassa demokraattisen tilan kutistamista sekä työtätekevien ihmisten turvattomuuden, pelon ja pelottelun lisääntymistä. Nopeus, jolla hyökkäyksiä oikeuksia kohtaan pakotetaan läpi jopa demokratioissa Suomen hallituksen esityksin sekä Britannian uudella ay-lailla, osoittaa hälyttävää kehitystä työtätekeville ihmisille ja heidän perheilleen, sanoo ITUC:n pääsihteeri Sharan Burrow.

Heikki Jokinen
vapaa toimittaja