Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Ay-liikkeen vuoropuhelu Kiinan…

Uutinen

Ay-liikkeen vuoropuhelu Kiinan kanssa tiivistyy

Vuoropuhelu Kiinan kanssa tiivistyy.

Pohjoismaiset LO-järjestöt tapasivat 17.-18. helmikuuta SAK:n johdolla Kiinan ay-keskusjärjestön ACFTU:n edustajia yhteisessä seminaarissa Helsingissä. Asialista oli painava: talous- ja työllisyyskriisi, yritysten yhteiskuntavastuu, työehtosopimusneuvottelut, ilmastonmuutos, siirtolaisuus sekä ay-liikkeen kansainvälinen yhteistyö.

– Maailma on muuttunut ja keskinäinen riippuvuus kasvanut, SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly sanoi seminaarin avauspuheenvuorossa. Globaalissa maailmantaloudessa Kiinalla on keskeinen rooli, mitä ei voi Pohjolassakaan ohittaa.

Talouskriisi kiihdytti maailmantalouden painopisteen muutosta kehittyviin talouksiin. SAK:n pääekonomisti Olli Koski viittasi talous- ja työllisyyskriisiä käsitelleessä puheenvuorossaan &#;8221uuteen maailmanjärjestykseen”. Muutos on Kosken mukaan ennen kaikkea henkinen: amerikkalaisten markkinoimaa, länsivetoista mallia ei enää pidetä maailmalla ainoana mahdollisena.

– Länsimaisen vapaan markkinatalouden ideologinen monopoli on murtunut, Koski kiteytti.

Nähtäväksi jää, millaisen aseman kehittyvät markkinat maailmantaloudessa ottavat. Varmaa kuitenkin on, että Kiinan rooli tulee olemaan merkittävä.

Koski toivoi, että ay-liike toimisi rakentavana voimana uuden talousmallin luomisessa. Tavoitteena tulisi olla oikeudenmukaisempi, tasapainoisempi ja tasapuolisemmin vaurautta luova järjestelmä.

ACFTU:n edustaja Li Hanquan oli samoilla linjoilla.

– Meidän pitää kääntää globalisaation suuntaa kohti tasapainoista kehitystä ja yhteisiä hyötyjä, edistää kestävää sosiaalista ja taloudellista kehitystä sekä taistella sen puolesta, että työntekijät saisivat osuutensa taloudellisesta kehityksestä, hän sanoi.

Kiina on selvinnyt makrotasolla talouskriisistä verrattain hyvin. Bruttokansantuote on kohonnut 10 prosentin vuosivauhtia. Suuria haasteita maalle luovat kuitenkin kasvun kestävyys ja valtavan väestön työllistäminen. Vuosittain Kiinan työmarkkinoille tulee noin 15 miljoonaa uutta työntekijää.

Ihmisarvoisen työn ja haavoittuvassa asemassa olevien työntekijöiden suojeleminen nousivat kiinalaisten puheissa esille moneen kertaan. Maan työntekijöiden heikko asema ja jatkuvat väärinkäytökset aiheuttaneet huolta etenkin länsimaissa.

Kansainvälinen ay-liike on kuitenkin arvioinut yhteistyön edistävän Kiinan virallisen ay-liikkeen uudistumista ja ay-oikeuksien toteuttamista paremmin kuin aiemman eristämispolitiikan jatkaminen. Esimerkiksi ay-liikkeen maailmanjärjestö ITUC on viime vuosina aloittanut vuoropuhelun ACFTU:n kanssa.

Seminaarin puheenjohtajana toiminut, SAK:n kansainvälisten asioiden johtaja Marjaana Valkonen pitää vuoropuhelun vahvistamista tärkeänä.

– SAK:lla on myös hyvät kahdenväliset suhteet ACFTU:hun, Valkonen huomauttaa.

LO-järjestöjen (Suomen SAK, Norjan, Ruotsin ja Tanskan LO:t sekä Islannin ASI) Helsingissä pidetty seminaari ACFTU:n kanssa oli kokoonpanolla kolmas. Ensimmäinen Pohjolan ja Kiinan keskusjärjestöjen seminaari järjestettiin joulukuussa 2006 ja toinen maaliskuussa 2009, molemmat Beijingissä.

<style>table.taulukko#id5178470 { border-left-width: 1px; border-top-width: 1px; border-right-width: 0px; border-bottom-width: 0px;}table.taulukko#id5178470 th { border-right-width: 1px; border-bottom-width: 1px; border-left-width: 0px; border-top-width: 0px;}table.taulukko#id5178470 td { border-right-width: 1px; border-bottom-width: 1px; border-left-width: 0px; border-top-width: 0px;} th#id5178470_1 { width: 100%; } td#id5178470_1 { width: 100%; } </style><table class=”taulukko” style=” background-color: #ebebeb” id=”id5178470″ width=”100%” border=”1″ cellpadding=”5″ cellspacing=”1″>

Kiinalainen ay-keskusjärjestö

  • Kiinassa työntekijä voi järjestäytyä ainoastaan yhteen viralliseen ammattijärjestöön, Kiinan ammattiyhdistysten liittoon ACFTU:hun (All-China Federation of Trade Unions). Jäsenmäärä on noin 240 miljoonaa.
  • Kiinan kansantasavallan perustamisen jälkeen vuonna 1949 ACFTU:n rooli ja asema on määräytynyt kommunistisen puolueen suuntaviivojen mukaan.
  • Kiinassa ammattiliitoilla on kaksi roolia: ajaa työntekijöiden etua ja toimia viestinviejänä puolueen ja työntekijöiden välillä.