Ay-liike vaatii: Työtä, ei leikkauksia
Eurooppalainen ammattiyhdistysliike jatkaa tarmokkaasti taistelua talous- ja työllisyyskriisiä vastaan. Kriisiä käsiteltiin lukuisissa Euroopan sosiaalifoorumin seminaareissa viikonvaihteessa Istanbulissa. Sosiaalifoorumin loppuistunnossa kannatettiin laajaa osallistumista 29. syyskuuta Euroopan ammatillisen yhteistyöjärjestön EAY:n järjestämään toimintapäivään, jossa vaaditaan loppua budjettien leikkauksille ja työtä ja turvaa tavallisille kansalaisille.
Yksi sosiaalifoorumin päätapahtumista oli EAY:n ja turkkilaisten keskusjärjestöjen perjantaina järjestämä yhteisseminaari Europe, Crisis and Workers&#;8217 Participation (Eurooppa, kriisi ja työntekijöiden osallistuminen). EAY on yhdessä jäsenjärjestöjensä kanssa tiivistänyt yhteistyötä turkkilaisiin ammattiliittoihin. Tavoitteena on lähentää eurooppalaista ja turkkilaista ammattiyhdistysliikettä ja lisätä vuoropuhelua.
Seminaarissa todettiin, kuinka markkinatalouden puolustajien lupaukset globalisaation rikkauksien jakautumisesta eivät ole toteutuneet. Vaurautta ei ole riittänyt köyhimmille. Ainoastaan tappiot on sosialisoitu: tavalliset ihmiset on pantu maksamaan kasinokapitalismin laskut.
– Kriisiä käytetään tekosyynä työntekijöiden irtisanomisiin ja työntekijöiden oikeuksien kaventamiseen, turkkilaisen HAK-IS-järjestön puheenjohtaja Salim Uslu sanoi. Hän peräänkuulutti kansainvälistä yhteistyötä työntekijöiden ja tavallisten kansalaisten aseman parantamiseksi. Ammattiyhdistysliikkeellä on hänen mukaansa tässä työssä tärkeä rooli kansainvälisten YK- ja talousjärjestöjen rinnalla.
Talous- ja työllisyyskriisi on hallinnut ay-agendaa pian kahden vuoden ajan. Ammattiyhdistysliike vaatii tiukempaa sääntelyä finanssimarkkinoille, kestävää kasvua ja työtä.
DISK-keskusjärjestön puheenjohtaja Suleyman Celebi kertoi Turkin ay-oikeuksien loukkauksista. Ongelmia riittää: ammattiliitot eivät yleensä edes pääse työpaikoille, järjestäytyminen on tehty erittäin vaikeaksi ja työelämän perusoikeuksia ei useimmiten kunnioiteta. Uudella lainsäädännöllä pyritään kaventamaan ammattiyhdistysliikkeen vaikutusvaltaa entisestään.
– Hallitus on jopa syyttänyt meitä Turkin mustamaalaamisesta, kun olemme tuoneet rikkomuksia ilmi, Celebi sanoi. Toistuvista vaatimuksista huolimatta Turkki ei vieläkään noudata kansainvälisen työjärjestön ILOn sopimuksia.
– Kun on kyse markkinoista, hallitus vetoaa EU-standardeihin. Kun puhutaan sosiaalisista oikeuksista, EU-vaatimukset unohtuvat tai sanotaan, että vielä ei ole niiden aika, Aziz Celik Kocaelin yliopistosta syytti.
Ay-liikkeen panos Euroopan sosiaalifoorumiin oli merkittävä ja ehkä näkyvämpi kuin koskaan aiemmin. Lauantai-illan mielenosoitusmarssin äänekkäimpiä ja näkyvimpiä osallistujia olivat puolueiden ohella turkkilaiset ammattiliitot.