Ay-liike osapuolena Venezuelan valtakamppailussa
Venezuelan suurin ammatillinen keskusjärjestö CTV on ollut osapuolena viime päivien tapahtumaketjussa, jossa maan presidentti Hugo Chavez ensin syrjäytettiin vallasta ja sitten palasi valtaan kaksi päivää myöhemmin. Syrjäyttämistä pohjusti maan suurimman ammatillisen keskusjärjestön CTV:n lauantaina 6.4. aloittama yleislakko, johon liike-elämän keskeinen järjestö Fedec mara yhtyi.
Torstaina 11.4. lakkolaiset ja tuhannet muut marssivat presidentinpalatsille ja vaativat hänen eroaan. Alueelle ryhmittyi myös presidentti Chavezin kannattajia. Vastakkainasettelu johti väkivaltaan, joka vaati toistakymmentä ihmishenkeä. Uutislähteet selostavat ristiriitaisesti, kumman puolen aseistautuneet joukot olivat syypäitä kuolemantapauksiin.
Armeijan riveissä työskentelevät Chavezin vastustajat käyttivät tilannetta hyväkseen, pidättivät hänet väkivallan ehkäisemisen nimissä ja ilmoittivat Chavezin luopuneen presidentin tehtävästä. Kapinalliset sotilaat tekivät CTV:n yleislakkoa tukeneen Fedec maran johtajasta Pedro Carmonasta Venezuelan uuden presidentin.
Kaksi päivää myöhemmin Chavezin siviili- ja sotilaskannattajat painostivat uuden presidentin väistymään ja tekivät tilaa Chavezin paluulle valtaan. Hänen ensimmäisiin päätöksiinsä kuului perua valtiollisen öljy-yhtiön PDVSA:n johtajanimitykset, jotka aiemmin osaltaan sysäsivät ay-liikettä aloittamaan yleislakon. PDVSA:lla on keskeinen asema maailman neljänneksi suurimman öljynviejän Venezuelan taloudessa.
Chavezin paluu presidentiksi ei lopeta valtataistelua, jossa myös ay-liike on osapuolena. Ay-liikkeessä CTV:n johto on lähempänä Venezuelaa vuosikymmeniä hallinnutta eliittiä kuin vasemmistopopulistista Hugo Chavezia, joka kansainvälisellä areenalla uhmaa Yhdysvaltoja ylläpitämällä yhteyksiä Fidel Castroon, Saddam Husseiniin, Moammar Kaddafiin ja naapurimaan Kolumbian vasemmistosisseihin.
Chavez valittiin presidentiksi 1998 ylivoimaisena vaalivoittajana. Ay-liikkeessä hän on suosinut suoraviivaisin ottein kannattajiensa hallitsemia organisaatioita ja koettanut hallinnollisin ottein heikentää ay-liikkeen muita osia.
Ennen Chavezin syrjäyttämistä vallasta Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälinen liitto VAKL antoi CTV:n lakkoa tukeneen kannanoton ja kehotti Chavezia suostumaan todelliseen vuoropuheluun ay-liikkeen ja muun kansalaisyhteiskunnan kanssa.
Ajankohtaista Suomen ulkopuolelta toimittanut Juhani Artto